Metro 2033, postapokaliptički roman Dmitrija Gluhovskog konačno će doživeti filmsku adaptaciju.

Roman je izrastao iz kratkih priča objavljivanih tokom 2002. godine na internet blogu, da bi svetsku popularnost postigao potpomognut uspešnim serijalom kompjuterskih igara rađenih po njemu.

Za ekranizaciju romana je svojevremeno bio zainteresovan MGM koji je čak i otkupio prava za snimanje filma. Usled bankrota ovog holivudskog studija i niza problema koji su usledili, snimanje filma po serijalu romana Dmitrija Gluhovskog, postalo je potpuno neizvesno, a nakon što se ispostavilo da je priču nemoguće amerikanizovati (postojala je ideja da se radnja filma smesti u vašingtonski metro umesto moskovskog), apetiti za ekranizaciju od strane holivudskih studija su i definitivno splasnuli.

Ipak, stigla je vest da će adaptacija romana Metro 2033 biti realizovana, ali ne u Holivudu, nego u postojbini priče – u Rusiji.

Kompanija Gasprom-Media sa snimanjem filma kreće početkom 2020. godine, a očekuje se da će premijerno prikazivanje u Rusiji film doživeti tokom 2022. godine.

Gluhovski kaže da u početku nije mogao da prepozna bilo koju producentsku kompaniju u Rusiji koja bi bila kadra da uradi produkciju u tom obimu i kvalitetu potrebnom za Metro 2033, ali kaže da je sada konačno našao adekvatnog partnera u vidu Gasprom-Medije, koja će moći da finansijski i produkcijski pokrije sve vizije i ideje kako bi se knjiga realizovala na adekvatan način.

Kako kaže, njihovi ciljevi su zajednički – da naprave svetski blokbaster, koji će oduševiti i one koji su pročitali knjige i/ili odigrali sve igre u serijalu, ali i daleko širu publiku od toga.

Radnja romana Metro 2033, smeštena je u moskovskom metrou 2033. godinu, posle nuklearnog holokausta koji je uništio rusku prestonicu. Preživeli žive na stanicama metroa, koje dobijaju fizionomiju minijaturnih gradova država. Glavi junak je primoran da krene na putovanje tokom kojeg će se suočiti sa mutantima, vojnicima Četvrtog rajha i raznim političkim frakcijama na raznim stanicama metroa, dok bude pokušavao da izađe na površinu.

Popularnost romana Dmitrija Gluovskog ogleda se i u tome što je širom sveta do sada objavljeno preko 40 knjiga čija se radnja odvija u univerzumu Metroa 2033.

Taj roman, kao i njegove nastavke Metro 2034 i Metro 2035 na srpskom jeziku objavila je izdavačka kuća Dereta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here