Postignut kompromis o nadležnostima Vojvodine?

0

Separatistički akt: Miloš Aligrudić

 

Radna verzija Zakona o utvrđivanju nadležnosti autonomne pokrajine Vojvodine iznenada je u ponedeljak po podne osvanula na zvaničnom sajtu Vlade Srbije i iz ponuđenih pravnih rešenja nameće se zaključak da je u vladajućoj koaliciji napravljen kompromis kako bi podjednako bili nezadovljni i oni koji se zalažu za elemente državnosti pokrajine i oni koji su protiv širokih autonomnih ovlašćenja Vojvodine.

Prolazi i bez Čanka

Ako Vlada Srbije na sednici u četvrtak usvoji Nacrt zakona, postoji šansa da već u novembru republički parlament raspravlja o Statutu i zakonu. Za usvajanje zakona vladajućoj većini nisu potrebni glasovi petoro poslanika LSV Nenada Čanka, jer i bez njih imaju većinu od 126 poslanika, a tu su i poslanici Liberalno demokratske partije Čedomira Jovanovića koji je najavio da će njegova stranka podržati zakon.

 

Prema Nacrtu zakona o prenosu nadležnosti, Vojvodina će imati pravo na kancelariju u Briselu, ali neće moći da sklapa međunarodne, već regionalne ugovore. Ne pominje se ni pravo pokrajinske skupštine da donosi odluke sa zakonskom snagom, ali već ima tumačenja da je Statutu prepušteno da definiše kako će se nazvati propisi koji budu doneti na nivou pokrajine. Pokrajina će imati Razvojnu banku, ali će imovinu pokrajine regulisati poseban zakon.

 

U zakonu se takođe ne pominje ni kakav je status Novog Sada, da li će biti glavni grad ili sedište Vojvodine, a i to se tumači da je prepušteno političkom dogovoru kada se budu usvajale pravno-tehničke izmene Statuta koje će biti neminovne. Protiv ovakvog zakona i Statuta, kao neustavnih, već su se oglasili radikali i narodnjaci (DSS i NS), a iz vladajuće koalicije jedino je Liga socijaldemokrata Vojvodine oštro kritikovala Nacrt zakona, najavljujući da neće glasati za njega kada dođe na dnevni red u Skupštinu.

 

 

(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 04.11.)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here