pixabay.com

Staro je pravilo da svako dete za godinu dana treba da preraste pantalone i cipele. Ali ako pogledate decu u istom razredu uvek ima bar dvoje ili troje koji su za glavu viši od ostalih ili su znatno niži. Ta deca, za godinu ili dve porastu tek jedan centimetar.

Roditelji često ne prepoznaju taj usporen rast kao problem. Dr Vera Zdravković sa Dečje klinike u Tiršovoj objasnila je da svako dete ima svoj tempo rasta i da na redovnim pedijatrijskim i sistematskim pregledima može da se primeti ukoliko postoji problem.

Načelnica endokrinologije na Univerzitetskoj dečjoj klinici “Tiršova” prof. dr Vera Zdravković rekla je da pedijatri treba da prepoznaju da li deca imaju problem sa rastom.

– Mi imamo sistematske preglede na kojima se deca mere jednom godišnje. Kada se deca izmere, njihova visina se upisuje u kartu rasta, koja je sada elektronska i nalazi se u informacionom zdravstvenom sistemu, tako da svaki pedijatar može da uporedi brzinu rasta tog deteta u odnosu na godinu dana, kako je dete do tada raslo, čak i da uporedi sa roditeljskom visinom – navela je profesorka Zdravković.

Istakla je da zahvaljujući redovnim sistematskim pregledima postoji mogućnost da se deca adekvatno izmere i da se uoči ukoliko problem postoji.

Profesorka je objasnila i zbog čega nije loše i da u kućnim uslovima roditelji sami mere visinu dece.

– Nama je bitno da uporede dve visine u razmaku od minimum šest meseci, a možda najbolje godinu dana. Ako primete da postoji neko značajno izostajanje, a ako slučajno to pedijatar nije primetio ili iz nekog razloga nisu bili kod pedijatra, treba da skrenu pedijatru pažnju – navela je profesorka.

U detinjstvu postoje tri faze rasta

Objasnila je da u detinjstvu postoje tri različite faze rasta koje su uključene u karte rasta i da svako dete ima svoj individualni tempo.

– Postoje različiti činioci koji utiču na rast u detinjstvu, tako da i različiti hormoni utiču na brzinu rasta, i zato ona zavisi od uzrasta deteta. I roditeljska visina je takođe vrlo značajan faktor, dobra uhranjenost deteta, i to je ono što često kažemo da rast deteta u stvari pokazuje da je to dete zdravo, da je adekvatno uhranjeno, da raste u lepoj emocionalnoj sredini okruženo ljubavlju, tako da to nije samo parametar da mi vidimo koliko će neko izrasti, nego da vidimo da je zdrav. To je i prvi pokazatelj da postoji zdravstveni problem – navela je Vera Zdravković.

Istakla je da su uzroci niskog rasta mnogobrojni, ali da su hormonski uzroci najređi.

– Zato je prva osoba koju roditelji koji imaju sumnju treba da vide – pedijatar, koji će da isključi druge organske uzroke niskog rasta, kao što su neke hronične bolesti, urođene srčane mane, insuficijencija bubrega, bilo koja hronična bolest koja može da uspori rast – objasnila je profesorka i dodala da je i ishrana značajan faktor.

Poručila je da je najbolje da roditelji, ukoliko postoji sumnja, odvedu dete kod dečjeg endokrinologa koji će obaviti sve potrebne analize, a da su rezultati koji se postižu hormonskom terapijom, kod dece kojoj je potrebna, fantastični i da deca dostignu svoju visinu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here