Postojimo dok slavimo Vidovdan

0
Vesti
Od Hrama do spomen-groblja: Litiju je predvodio Milorad Miščević

Tradicionalno se poslednje subote u junu, uoči Vidovdana, u Osnabričkom memorijalnom centru, zadužbini Srba koji su na ovim prostorima preživeli strahote Drugog svetskog rata i onih koji su se neposredno po završetku rata tu nastanili, održava Opšti vidovdanski parastos svim srpskim stradalnicima od Kosovskog boja do današnjih dana.

Ove godine je sve počelo liturgijom u Hramu Svetog Georgija, a prisustvovali su i predstavnici države Srbije, Lidija Ivanović, konzul Generalnog konzulata u Hamburgu i predstavnik Vojske Srbije, potpukovnik Velimir Mandić.

Posle liturgije kojom je načelstvovao vladika dioklijski Metodije, sveštenstvo se sa okupljenim narodom uputilo ka Vojnom spomen-groblju na kome počivaju oficiri stradali za vreme bombardovanja 6. decembra 1944. Litiju su predvodili najmlađi parohijani, a na čelu je bio Milorad Miščević. Pred centralnim spomenikom je održan Vidovdanski parastos, grobovi preliveni vinom i služeno koljivo za pokoj duša stradalnika. Vence su položili konzul Lidija Ivanović i potpukovnik Mandić, a u ime Osnabričke parohije Petar Miloradović.

Potom su u crkvenom domu koji je posvećen Svetom knezu Lazaru učenici i omladina osnabričke parohije izveli svečanu akademiju posvećenu svim našim precima govoreći stihove slavnog pesnika i rodoljuba Dobrice Erića iz njegove zbirke pesama “Brojanice iz Gračanice” u kojoj je pesnik u stihu ispevao srpsku istoriju od Nemanjića do današnjih dana. U salu su ušli pevajući refren pesme: “Oj Kosovo, Kosovo”, a akademiju su završili pevajući celu pesmu koju je prihvatila i publika. U svečanoj tišini i publika je pratila akademiju kako bi, uz poneku suzu, podelila snažne emocije koje su mladi uspeli da prenesu izvanrednim recitovanjem. Vladika Metodije je pohvalio akademiju rečima: “Ako budu hteli da nam otmu Kosovo ova mladost će ga odbraniti”. On je govoreći o značaju Vidovdana istakao:

– Vidovdan je pogled iz večnosti na nas danas, nova mera i nova perspektiva.

Vladika je pomenuo da je njegov deda bio zatočenik osnabričkog logora i da je jedan od srećnika koji su se po okončanju rata vratili u otadžbinu.

Konzul Lidija Ivanović je podsetila na značaj čuvanja uspomene na pretke:

– Čovek postoji dok postoje sećanja na njega.

Sve goste je pozdravio prota Marinko Rajak (osnabrički paroh ), a posebno vladiku Metodija koji je došao iz Crne Gore i Bogoljuba Kolarevića (91) iz Minstera, rodom iz Vlakče kod Topole, koji je još vitalan i ima snage da se pridruži velikim i važnim svetkovinama.

Dva guslara

Svečanost je ukrasio svojom pojavom u živopisnoj narodnoj nošnji, pesmom i guslanjem Danijel Gagović iz Vupertala, a za njim se kao guslar predstavio i vladika Metodije. Nekima se oteo komentar s osmehom od milja: “Je li to vladika Rade došao među nas?”

Učesnici akademije

Učesnici akademije su bili: Teodora i Biljana Dabić, Aleksandra Bojić, Adrijana Kačavenda, Gordana i Milorad Miščević, Violeta Lukovac, Sonja Lojgerman, Lazar, Jefimija i Tijana Mihajlović, Miloš Protić, Anđelina Vešović, Nina Borisavljević, Ana Živković, Maja Plještišević i Emilija Pecibilak.

Program su pripremile: Biljana Dabić, Violeta Lukovac, Nataša Stanojević, Aleksandra Mihajlović, Jelena Živković i Milica Stanković uz blagoslov prote Marinka.