Poštovaoci Tita u Kući cveća

0

Poštovaoci lika i dela nekadašnjeg jugoslovenskog komunističkog lidera juče su, na godišnjicu njegove smrti, obišli Memorijalni centar "Josip Broz Tito" u Beogradu i položili vence i cveće na njegov grob u Kući cveća.
Odali su poštu i Titovoj supruzi Jovanki Broz, koja je preminula 20. oktobra 2013.
Vence su položili bivši gardisti, udruženja Subnora,
antifašista i boraca iz Drugog svetskog rata, delegacije ambasada Kube i Venecuele, kao i Brozov unuk Joška i ćerka Zlatica, s porodicama.
U prepunoj bioskopskoj sali Muzeja istorije Jugoslavije čitani su odlomci Titovih govora i prikazani prilozi stranih medija o njemu. Među posetiocima je bilo i dosta mladih iz bivših jugoslovenskih republika.
Od 1980. godine Kuću cveća, u sklopu Muzeja istorije Jugoslavije, posetilo je više od 17 miliona ljudi. Broj posetilaca se 1990-ih godina znatno smanjio, ali od tada ponovo raste.
Za Brozovu ličnost veže se dosta kontroverzi – jedni ga se rado sećaju, dok ga drugi osuđuju zbog totalitarnog načina vladanja i negovanja kulta ličnosti. Na njegovoj sahrani u Beogradu 8.maja 1980. prisustvovalo je više od 200 visokih zvaničnika iz 127 zemalja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here