Tanjug/AP

Sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine, potpisan u Vašingtonu, za koji je predsednik SAD Donald Tramp rekao da je “zaista istorijski”, prema stručnim ocenama donosi značajne projekte, investicije i ekonomski prosperitet Srbiji i regionu.

Jedna od vrlo važnih tačaka je pristupanje Prištine mini Šengenu koje će oživeti ekonomiju i trgovinu i ukinuti mogućnost jednostranih trgovinskih barijera, poput taksi na srpsku robu. Ova stavka trebalo bi da ukine duge kolone kamiona i vozila na administrativnim prelazima i obezbedi slobodno kretanje građana.

Veština pregovaranja

Zahvaljujući vašingtonskom sporazumu, Kancelarija američkog Fonda za razvoj stiže u Beograd, a biće od pomoći kompanijama i malim i srednjim preduzećima u prevazilaženju krize nastale pandemijom korona virusa. Ova kancelarija, prva ove vrste u regionu, trebalo bi da ubrza plasiranje velike novčane i tehničke pomoći za infrastrukturu i privatni sektor u Srbiji i slovi kao signal biznismenima iz SAD i EU da dođu i ulože kapital. SAD su se obavezale na dodatno investiranje kroz podršku Američke eksport-import banke za ulaganje u Srbiju.

Vašingtonski sporazumi su najznačajnija vest u ovom momentu, kaže za “Vesti” univerzitetski profesor dr Kostadin Pušara. On smatra da sa jedne strane donose ohrabrenje, a sa druge ozdravljenje i u prostoru u kome je sve zagađeno, biće i raščišćeno.

– Predsednik Srbije i naša delegacija su u Vašington krenuli na razgovore o ekonomiji i pokazali pred svetom da je ona skoncentrisani izraz politike i obrnuto. Odlično je što je susret u Vašingtonu tako napravljen da ekonomija bude baza razgovora i dogovora i da se omogući napredak u cilju boljeg života građana – ukazao je ovaj ekonomski stručnjak.

On je, u osvrtu na pregovore, ocenio da su oni pokazali Vučićevu i pregovaračku veštinu naše delegacije, ali i da su Albanci za vašingtonskim stolom poraženi.

– Srbija je fantastično prošla, a uz to se pokazalo da postoji to naše staro, dobro prijateljstvo sa SAD koje je ovim vašingtonskim događajem sada osnaženo – zaključio je Pušara.

Korisne stavke

Stručnjak za strana ulaganja Milan Kovačević na, kako ih zove, dva sporazuma gleda sa više skepticizma i postavlja pitanje hoće li se na Kosovu konačno sprovoditi ono što potpišu i da li će Albanci poštovati sve iz Vašingtona ako Donald Tramp ne pobedi na američkim predsedničkim izborima u novembru.

Naš sagovornik smatra da je Tramp ušao u ovaj posao da bi mu poslužio u predizbornoj kampanji, kao i da je zato ubacio i dosta svari koje nemaju veze sa ekonomijom, poput prava gej populacije.

– Tu vidimo i stavku o 5G mreži koja predstavlja zaštitu američke opreme – iznosi Kovačević svoje mišljenje.

U prilog da su SAD i Tramp gledali svoje interese, ukazuje i da sporazumi o železnici i putu nisu novina, kao ni mini Šengen koji je dogovoren sa Severnom Makedonijom i Albanijom, a treba da se priključi Kosovo,

Dolazak američke kancelarije u Srbiju, Kovačević tumači kao činjenicu da su Amerikanci odavno poznati po tome da su uvek prisutni tamo gde su dobri poslovi. Kao korisne stavke sporazuma, on ističe, međusobno priznavanje fakultetskih diploma i uređenje administrativnog prelaza Merdare.

Pušara: Dobili smo krila

– Srbija se u Vašingtonu pokazala kao ozbiljna zemlja koja zna šta hoće i kojim putem ide a njen predsednik kao ozbiljan državnik koji se bori za svoju zemlju. U najkraćem mogu da kažem da je Srbija u Vašingtonu dobila krila – mišljenja je Kostadin Pušara.

Gazivode protresle Prištinu

Sporazum podrazumeva uvođenje reda u korišćenje jezera Gazivode, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo nekih predstavnika kosovskih Albanaca koji tumače da se Prištini oduzima ekonomski suverenitet. O pitanju Gazivoda Beograd i Priština će sa američkim odeljenjem za energetiku raditi studije izvodljivosti, a Beograd ovim dobija pravo na kilovate iz hidrocentrale koju je i izgradio.

Priština se sporazumom obavezala da će poštovati presude u vezi sa imovinom SPC što je važno zbog stalnih pokušaja uzurpiranja njene imovine, a sporazumi podrazumevaju i priznavanje diploma što je važno za Srbe sa Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici kojima institucije u Prištini nisu priznavale diplome.

Olovka i ključevi od Bele kuće

Predsednik Srbije dobio je na poklon od Trampa olovku kojom je predsednik SAD potpisao sporazum i ključeve od Bele kuće.

– Tramp mi je rekao: “Evo, možeš da uđeš u Belu kuću kad god hoćeš” – objasnio je Vučić.

Predsednik je dodao da je od američkog predsednika osim ključa i olovke dobio još jednu stvar.

– Dao mi je i jedan papirić sa posebnom porukom – kaže Vučić.

Predsednik je rekao da će poruku koju je dobio od Trampa pokloniti sinu Vukanu, olovku kojom je potpisao sporazum ćerki Milici i olovku koju je dobio od Trampa Danilu.

Vučić: Velike olakšice i ušteda

Cilj sporazuma je spajanje ljudi i projekata, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dan posle sastanka u Beloj kući, ocenivši da će Srbija teško ikada u budućnosti imati sporazume kakve ima sada.

– Želim da građanima kažem da sam zadovoljan posetom Vašingtonu, Sporazumi su dobri, znam kakvi će tek da dolaze sa drugih strana. U SAD smo došli spremni, čuli ono što imamo da kažemo. Oni su priznali nezavisnost KiM, ali su saslušali i nas. Sporazumi su dobri za našu zemlju, ne želim da pokazujem sve i omaložavam drugu stranu, ali mislim da će nam otvoriti nove prilike – poručio je iz Vašingtona istakavši da želi da očuva mir i stabilnost.

On je istakao izgradnju puta Beograda i Prištine, finansijsku podršku za mala i srednja preduzeća i dodatne bilateralne projekte, kojima je, kako je kazao, Srbija dobila na značaju, a koji znače u daljoj izgradnji njenog kreditnog rejtinga Srbije.

– Mini Šengen će nam olakšati i smanjiti barijere. Svetska banka kaže da bi mini Šengen bio ušteda oko milijardu i po minimalno – ukazao je, između ostalog, Vučić.

Susret u Briselu

Predsednik Srbije je iz Vašingtona otputovao za Brisel na novu rundu dijaloga i u nedelju se sastao sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom. Kratko je prokomentarisao da je sastanak bio dobar i da su pričali o svim važnim temama. Vučić, 7. septembra nastavlja trilateralne razgovore sa Avdulahom Hotijem uz EU posrednika, a teme ove runde su otvaranje pitanja položaja nevećinskih zajednica.

Direktna veza

Početak izgradnje mreže puteva i pruga jedna je od tačaka koja uz auto-put Niš – Priština i gotovo sigurno finansiranje SAD, Srbiji donosi vezu preko KiM do luke Drač i Jadranskog mora i povezivanje srpskih sredina na KiM, jer pruga vodi od Prištine preko Kosova Polja i Prilužja do Merdara. U dokumentu su i promene prelazima, koje treba da obezbede najsavremenije procedure za uklanjanje bezbednosnih pretnji po putnike. Ta tačka treba da bude, kako se čulo, korak bliže uvođenju bezviznog režima Srbije i SAD.

Kurti nezadovoljan

Lider pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti je poručio da je “nelegalni kosovski premijer Avdulah Hoti u Vašingtonu potpisao sporazum sam sa sobom”. Doskorašnji tzv. premijer je ukazao da nema nijedne tačke vezane za odnose sa Beogradom, koja bi se mogla smatrati postignućem delegacije iz Prištine, kao i da sporazum “ide na štetu Prištine”.