Potpisan ugovor Srbijagasa i Gasproma

0

"Završeni su pregovori u vezi Banatskog dvora i to je danas formalizovano, a napravili smo malo usaglašavanje kada je u pitanju probijanje rokova vezanih za izgradnju gasovoda Južni tok", izjavio je Bajatović Tanjugu, posle potpisivanja ugovora u Palati "Srbija" i dodao da je u pitanju "popravka" rokova iz ugovora o ’’Južnom toku’’.

Formiranje zajedničkog preduzeća "Srbijagasa" i "Gasproma" za modernizaciju podzemnog skladišta gasa Banatski dvor predstavlja jedan od tri elementa naftno-gasnog aranžmana, koji je krajem prošle godine potpisan između Srbije i Rusije.

Zajedničkim ulaganjem srpske i ruske strane trebalo bi da bude obezbeđeno da kapacitet skladišta "Banatski dvor" iznosi minimalno 800 miliona metara kubnih gasa.

Osim formiranja zajedničkog preduzeća za modernizaciju Banatskog dvora, naftno-gasnim aranžmanom obuhvaćeno je i formiranje zajedničkog preduzeća za izgradnju dela gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju, zbog čega je 15. maja ove godine u Sočiju potpisan ugovor o osnivanju.

Tada su ugovor potpisali Bajatović i predsednik Upravnog odbora "Gasproma" Aleksej Miler.

Sedište te kompanije biće u Švajcarskoj, a kako je ranije izjavio direktor "Srbijagasa", papiri za registraciju te kompanije su u toj državi i čeka se na završetak uobičajene procedure za registraciju.

To preduzeće će treba da izradi studiju izvodljivosti i da se bavi izgradnjom gasovoda u dužini od 450 kilometara kroz Srbiju.

Memorandum o razumevanju za izgradnju podzemnog skladišta gasa "Banatski dvor", koji je potpisan u sklopu naftno-gasnog aranžamana predviđa da udeo "Gasproma" u zajedničkom preduzeću bude 51 odsto, a "Srbijagasa" 49 odsto.

Dogovoreno je da "Srbijagas" ima 49 odsto vlasništva u zajedničkom preduzeću sa "Gaspromom" za modernizaciju podzemnog skladišta gasa Banatski dvor, uz mogućnost da u narednih 25 godina na koliko će ugovor biti potpisan,

"Srbijagas" ima pravo da kupuje dodatne akcije tog preduzeća od "Gasproma", dok "Gaspromu" takva mogućnost nije ostavljena.

Potpisivanjem naftno-gasnog aranžmana, decembra prošle godine prodato je i 51 odsto kapitala Naftne industrije Srbije (NIS) ruskom ‘Gaspromu"za 400 miliona evra.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here