Vitaminske potrebe starijih osoba

0

Starije osobe uglavnom žive same i zbog toga ne smatraju za shodnim da pripremaju nutricionistički izbalansirane obroke. Uz to, nisu dovoljno fizički aktivne, a sve to dovodi do simptoma koji karakterišu nedostatak vitamina. Većina starijih osoba se, uglavnom, smatra slabim.

 

Vitamin D je važan za starije osobe kao i decu, i ima glavnu ulogu u pomaganju organizmu da apsorbuje kalcijum, koji je neophodan da bi se kosti očuvale zdravim. Bez kalcijuma, kosti gube masu, postaju krhke i dolazi do osteporoze. Retke su starije osobe koje uzimaju dovoljne količine mlečnih proizvoda kako bi osigurali telu neophodne količine vitamina D.

 

Takođe, starije osobe se susreću i sa oksidacijom koja je prouzrokovana slobodnim radikalima. Oni su nestabilni molekuli, koji ako pustimo da slobodno šetaju našim organizmom uništavaju ćelije. Oksidacija je sličan proces kao i što je rđa na automobilu.

 

Antioksidansi neutralizuju slobodne radikale, smanjujući štetu koju mogu oni prouzrokovati. Voće i povrće su najbolji izvori antioksidansa. Ono sadrži takođe i beta-karoten i niz drugih važnih vitamina, uključujući vitamin A, C i E, malo starijih osoba konzumira potrebne količine onih namirnica.

 

Ako su zdrave ćelije oštećene, kod starijih osoba to povećava rizik od nastanka srčanih bolesti, artritisa, nekih oblika kancera, katarakte, Parkinsonove bolesti i mnogih drugih bolesti. Antioksidansi takođe omogućavaju da imuni sistem funkcioniše pravilno. Ako se oštete zdrave ćelije kože, to će dovesti do gubitka njene elastičnosti i počeće da se opušta, postaće slabija i izgledaće starije.

 

Telu je neophodan vitamin K da bi održalo pravilno sistem zgrušavanja krvi, i ovaj vitamin starije osobe ne unose u odgovarajum količinama. Nedostatak ovog vitamina vezuje se za nastajanje Alchajmerove bolesti.

 

Bez obzira na godine, potrebno je razumeti važnost unošenja nutricionistički izbalansirane hrane jer će se jedino tako održati dobro zdravlje.

 

Ako ne uzimate pravu kombinaciju nutritijenata u svojoj ishrani, bez obzira na razlog, potrebno je da uzimete dodatke ishrani uzimajući multivitamine. Od velike je važnosti da oni budu sastavljeni tako da zadovoljavaju potrebe starijih osoba.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here