Dragan Stevanović
Potpisana Antverpenska deklaracija

Predstavnici Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala Privredne komore Srbije, koje obuhvata više od 2.600 kompanija u našoj zemlji iz ovog sektora, učestvovali su danas u Antverpenu na predstavljanju „Antverpenske deklaracije o Evropskom industrijskom dogovoru“, kojom lideri iz skoro 20 industrijskih sektora Evrope pozivaju Evropsku komisiju na 10 hitnih akcija za vraćanje konkurentnosti na Starom kontinentu.

Industrijalci su predstavili Deklaraciju belgijskom premijeru Aleksandru De Kroo-u i predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, tokom Evropskog samita industrije, održanog u prostorijama najveće belgijske hemijske kompanije BASF u Antverpenu.

„Danas donesena Antverpenska deklaracija predstavlja prekretnicu EU u oblikovanju njene budućnosti. Identifikovane su pojave koje su dovele do pada industrijske proizvodnje i predložene su mere za njihovo suzbijanje. Deklaracija je, ustvari, predloženi akcioni plan, čijom bi se realizacijom povećala konkurentnost evropske industrije i vratila industrija EU na mesto koje joj pripada. Uspeh ove deklaracije u praksi je od velikog značaja i za privredu Srbije, koja od ukupnog izvoza, 64 odsto robe plasira na tržište EU“, rekao je Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala PKS.

Osnovne industrije u Evropi se bore sa istorijskim izazovima, kao što su pad potražnje i proizvodnje i zastoj investicija… Zato, predstavnici industrije traže odlučnu akciju za stvaranje uslova za snažniju privredu Evrope: da se postavi Zelena agenda u fokus Stategije Evrope 2024-2029, značajnije uključe javne finansije u Fond za čiste tehnologije i Evropa učini globalnim i konkurentnim snabdevačem energije. Takođe, traži se rad na razvoju infrastrukture koja je Evropi potrebna, i povećanje nezavisnosti u snabdevanju sirovinama u EU. Zatim, da se podrži razvoj proizvoda cirkularne ekonomije koji imaju nultu ili nisku emisiju ugljenika, oživi i poboljša funkcionisanje Jedinstvenog tržišta, učini efikasnijim okvir za razvoj inovacija i unapredi proces donošenja zakona i postizanje rezultata.

Potpisnici Deklaracije su predstavnici različitih sektora, od hemijske, farmaceutske, industrije papira i čelika, rudarstva, industrije aluminijuma, stakla, cinka, metala, tekstila, rafinerija, cementa, kreča, đubriva, keramike, industrijskih gasova i biotehnologije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here