Youtube/Printskrin

Ispred punktova Narodne kuhinje koja svakodnevno pomaže socijalno ugroženim osobama pružajući im usluge besplatnog obroka širom Beograda, tokom zimskih dana beleži se povećan broj korisnika, izjavio je Petar Jordanov, gradski sekretar za socijalnu zaštitu.

Jordanov je za Tanjug rekao da se u proseku u Narodnoj kuhinji dnevno podeli više od 7.000 obroka a da na teritoriji Beograda trenutno ima oko 2.300 porodica kojima Narodna kuhinja distribuira hranu.

“Na teritoriji 17 beogradskih opština nalaze se 53 punkta Narodne kuhinje koja svakodnevno pomaže socijalno ugroženim osobama pružajući im usluge besplatnog obroka”, precizirao je Jordanov.

“Pravo na besplatan obrok, u skladu sa gradskom Odlukom o pravima i uslugama socijalne zaštite, koriste pojedinci ili porodice koje su ujedno i korisnici prava na novčanu socijalnu pomoć, ili lica čiji prihodi po članu domaćinstva ne prelazi 50 % minimalne zarade za mesec koji prethodi mesecu u kome je podnet zahtev, a koja su stara i iznemogla i čiji srodnici ne mogu ovu pomoć da im pruže. Takođe, pravo na besplatan obrok imaju i porodice, čiji član ostvaruje pravo na tuđu negu i pomoć”, rekao je Jordanov.

On je rekao da je, kako bi hrana bila raznovrsna, koncipiran zimski i letnji jelovnik za socijalno-materijalno ugrožene korisnike na teritoriji grada Beograda.

“Jelovnik je sačinjen od strane ustanove koja vrši preventivno-zdravstvenu kontrolu obroka i objekata za pripremu i distribuciju besplatnih obroka – Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd”, rekao je Jordanov.

On je dodao da se radnim danima korisnicima distribuiraju kuvani obroci, dok se za dane vikenda i neradne dane za vreme državnih i verskih praznika distribuiraju suvi obroci odnosno lanč paketi.

“U periodu 2016. godine bilo je preko 10 hiljada obroka, a sada imamo oko 7 hiljada”, rekao je Jordanov.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here