J. GAJESKOV
NOVA ENERGIJA: Dušan Stamenković

Posle dva odlaganja zbog pandemije korone, 67. po redu Kongres Srpske narodne odbrane (SNO) u Australiji održan je u nedelju 27. februara u sali na spratu ove srpske kuće u sidnejskom predgrađu Kenli Vejl.

Kongres je počeo uz molitvu i minut ćutanja za preminule članove SNO, nakon čega je usledilo nekoliko tačaka između kojih je bilo i obraćanje dosadašnjeg predsednika Đorđa Grubišića, zatim izveštaj o radu i aktivnostima između dva kongresa, a izveštaj je podneo i blagajnik Ljuban Todorović.

SRPSKA KUĆA: Dom SNO u Kenli Vejlu

Usledile su diskusije po podnetim izveštajima i prijem istih, kao i jedna od najvažnijih tačaka – izbor nove uprave ove srpske nacionalne organizacije koja će voditi poslove do narednog kongresa.

Odlukom glasova većine prisutnih članova, poverenje je ukazano Dušanu Stamenkoviću, koji će ovih dana izabrati saradnike s kojima će raditi u narednom periodu na obnovi društvenoih i kulturno-prosvetnih aktivnosti.

– Hvala na ukazanom poverenju, uz obećanje da će moj prioritetni zadatak, kao i mojih budućih saradnika, biti da okupimo mlade osobe i vratimo njihove roditelje, sve članove naše organizacije i prijatelje i uključimo ih u rad i aktivnosti koje planiram. Želimo da oformimo folklornu grupu raznih generacija, kao i puno toga drugog zarad bolje budućnosti posle teškog perioda pandemije. Uveren sam da ćemo slogom, dogovorom i zajedničkim radom puno toga postići – rekao je između ostalog novi predsednik Dušan Stamenković.

Kao što je poznato, zbog pandemije i restrikcija u poslednje dve godine skoro sve organizacije, klubovi, udruženja i biznisi širom Australije imali su velike gubitke i smanjen broj aktivnosti, što je negativno uticalo na njihov rad i finansije.

ISKUSTVO Radom Kongresa SNO rukovodio je Velibor Milovanović (treći s leva)

Kongres je predložio novoj upravi da se prigodnom zahvalnicom oduži dosadašnjem predsedniku Đorđu Grubišiću za njegov plodonosan rad u proteklom periodu. Takođe, novom predsedniku su poželeli da u što kraćem roku oformi upravu i sastavi plan rad za budući period.

Na ovom važnom sastanku izabrani su predsednici i članovi Nadzornog odbora i Suda časti. Radom kongresa, koji je protekao u konstruktivnim razgovorima i predlozima, predsedavao je Velibor Milovanović, istaknuti član ove srpske organizacije.

Nema sumnje da je pred Dušanom Stamenkovićem veliki izazov i mnogo posla na oporavku SNO od posledica koje su neminovno ostavile dve godine pandemije i stalnih zatvaranja. Isto tako, kao pripadnik jedne mlađe generacije, sa sobom će doneti i novu energiju, preko potrebnu u ovakvim vremenima.

Molitva i minut ćutanja za preminule članove SNO

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here