Ž. Marković
U klubu nisu mogli da sviraju kompletni: Harmonikaši iz Ugljevika

U prostorijama Srpskog demokratskog kluba u Minhvilenu prošlog petka je nastupao Orkestar harmonikaša Osnovne Škole “Aleksa Šantić” iz Ugljevika. To je bio prvi nastup u okviru turnejetokom koje su predviđene i gostovanja u Usteru, Volfurtu, Štutgartu, Kopenhagenu, Malmeu i Lincu.

Gordan Krajišnik, predsednik Srpskog demokratskog kluba kaže da su mladim muzičarima omogućili da se predstave našim ljudima koji žive i rade u Minhvilenu i okolini. Klub je spremio večeru za sve članove orkestra, kao i za sve prisutne koji su došli da uživaju u fantastičnom programu harmonikaša.

Među onima koje su oduševili mladi muzičari bili su i članoviZajednice Srba u Švajcarskoj, Dragan Gavrić, Radovan Žarevac i Jovica Stojmenović.

– Čuo sam za ovaj orkestar harmonikaša, ali slušati ih uživo je nešto posebno. Veoma sam iznenađen njihovom svirkom. Ne postoji vrsta muzike, a da oni to ne sviraju. Večeras smo čuli samo deo njihovog programa, jer nisu bili u punom sastavu. Razlog je što nije bilo mesta za sve njih na bini u klupskim prostorijama. Kako li tek zvuče svi zajedno, svaka im čast – kaže Dragan Gavrić, predsednik Zajednice Srba u Švajcarskoj, rodom iz Jošavke.

– Deca su fantastična i lepo sviraju – oduševljen je i Savo Mitrović, predsednik Fudbalskog kluba “Republika Srpska” iz Ciriha.

Radislav Đokić, predsednik Udruženja Majevičana u Švajcarskoj, koji živi u Kuru organizovao je nastupe orkestra u Švajcarskoj i ovo veče je došao da bude sa gostima iz Ugljevika.

Jedinstveni aranžmani

Orkestar harmonika postoji već 22 godine, a osnovao je 1997. godine Slavko Nikolić, nastavnik muzičke kulture. Od 36 članova većina njih su učenici OŠ “Aleksa Šantić” iz Ugljevika, a šestoro su bivši učenici ove škole. Izvode srpsku narodnu muziku, muziku drugih naroda kao i popularnu muziku u jedinstvenim aranžmanima za harmonike. Do sada su imali veoma zapažene koncerte u Kanadi, Austriji, Nemačkoj,Švajcarskoj, Češkoj, Francuskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Sloveniji i Republici Srpskoj, a osvojili su i brojne nagrade i priznanja.

Ugostio ih i sultan

OSNIVAČ ORKESTRA: Slavko Nikolić

– Osam puta smo bili prvaci Republike Srpske, a izdvojio bih da smo učestvovali na otvaranju Zimskih Olimpijskih igara u Sočiju i u Olimpijskom selu imali više koncerata. Takođe smo imali četiri koncerta sa Boljšoj teatrom u Zlatnoj dvorani u Omanu, gde smo bili sultanovi gosti. I to je za mene bio najlepši doživljaj koji je trajao 12 dana. U Jekaterinburgu smo osvojili Gran pri u konkurenciji muzičara iz 16 država između ostalih i onih iz SAD, Rusije, Indije, mlađeg uzrasta Bečke filharmonije. Učestvovali smo i u emisiji “Ja imam talenat”, gde smo stigli do polufinala i znam da nas je gledalo dva i po miliona ljudi – kaže Slavko Nikolić.