Ambasada Irana u Beogradu
22 film festival poster feb 2024

Povodom Dan državnosti Islamske Republike Iran i 45. godišnjice pobede Islamske revolucije Irana, ambasada ove zemlje od 4. do 7. februara u Jugoslovenskoj kinoteci organizuje “ Iranski filmski festival”.

Ovo je 22. filmski festival koji Iran organizuje u Srbiji.

Program u 19. časova otvara film „Kćerka“ (Dohtar) Reze Mirkarimija (sa prevodom na srpski).

Film Kcerka

Prikazan je u takmičarskoj sekciji na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi 2016. i Međunarodnom filmskom festivalu u Indiji 2016. Osvojio je nagradu „Zlatni pauna“ za najbolјi film na 47. Međunarodnom filmskom festivalu u Indiji, i nagradu „Zlatni Đorđe“ za najbolјi film na 38. Moskovskom međunarodnom filmskom festivalu. Takođe, proglašen je za najbolјi film na 15. Međunarodnom filmskom festivalu u Daki.

Sledećeg dana, 5. februara biće prikazan film “Kada je mesec bio pun” (Shabi Ke Mah Kamel Shod), režisera Nargesa Abjara iz 2019. godine

Film Kad je mesec pun

Film govori o Abdolhamidu Rigiju i Faeze Mansuri, koji se upoznaju na bazaru u Zahedanu gde Abdolhamid drži prodavnicu. Abdolhamid je mlađi brat Abdolmaleka Rigija, vođe Džundalaha (Božjih vojnika), ekstremističke grupe koja je, uz podršku talibana, teroriše stanovništvo u jugoistočnom Iranu. Abdolhamid se ženi sa Faeze i zajedno sa njenim bratom prisilјava da se preseli u Pakistan. I Faeze i Šahab bivaju uhvaćeni u aktivnosti Džundalaha…

Sledeći je film “Bez prethodnog zakazivanja” (Bedoone Gharare Ghabli), režisera Behruza Šoaibija iz 2022. godine.

Film Bez prethodnog prikazivanja

To je priča o iranskoj imigrantkinji, Jasmin, koja je, posle 30 godina, prinuđena da se vrati u svoju domovinu saznavši za smrt otuđenog oca. Ona u žurbi napušta posao doktora u Nemačkoj, vodeći sa sobom mladog autističnog sina.

Poslednjeg dana publika će uživati u ostvarenju “Preživeli” (Almoutabaki) u režiji Seifolah Tata iz 1995. godine.

Film Preživeli

„Preživeli“ je iranski epsko-istorijski dramski film o arapsko-izraelskom sukobu. Scenario je zasnovan na romanu „Povratak u Haifu“ palestinskog autora Gasana Kanafanija iz 1969. Roman govori o deklaraciji o proglašenju države Izrael. Dr Saeid i njegova supruga postaju žrtve političkih previranja, ostavlјajući svog malog sina Farhana koji živi sam tri dana dok se u kuću ne useli nova porodica koja počinje da se brine o njemu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here