pixabay.com

Prokelj je povrće koje se često naziva “biljkom sreće” zbog svojih brojnih zdravstvenih benefita.

Ovo povrće bogato je hranljivim sastojcima i može pozitivno uticati na vaše zdravlje na nekoliko načina. Prvo, prokelj sadrži važnu aminokiselinu zvanu triptofan, koja stimuliše proizvodnju serotonina, poznatog kao hormon sreće. Ovo može poboljšati vaše raspoloženje i osećaj blagostanja.

Pored toga, prokelj je koristan za snižavanje holesterola. Visok sadržaj biljnih vlakana u prokelju pomaže u procesu snižavanja holesterola. Vlakna se vezuju za žučne kiseline koje su uključene u varenje masti, i na taj način pomažu organizmu da koristi više slobodnog holesterola iz krvi. Ovaj proces smanjuje nivo holesterola u krvi i može doprineti zdravlju srca.

Takođe, prokelj je bogat antioksidansima kao što su vitamini C, E i A, kao i mineral mangan. Ovi antioksidansi pomažu u zaštiti ćelija od oksidativnog stresa, što može doprineti opštem zdravlju organizma.

Prokelj takođe ima antiinflamatorna svojstva, što znači da može pomoći u smanjenju upalnih procesa u organizmu. Ovo povrće sadrži glukobrazicin, koji se bori protiv inflamacije na genetskom nivou. Takođe, omega-3 masne kiseline i vitamin K prisutni u prokelju igraju ključnu ulogu u regulaciji odgovora tela na zapaljenske procese.

Kada ga pripremate, važno je voditi računa o termičkoj obradi kako biste sačuvali njegove hranljive vrednosti. Prekomerna termička obrada može uzrokovati da prokelj postane premekan i gubi svoje korisne osobine. Stoga je najbolje kuvati ga u vodi, ali ne predugo.

U zaključku, prokelj je izuzetno hranljivo povrće koje može pozitivno uticati na vaše zdravlje, poboljšati raspoloženje i doprineti zaštiti srca i krvnih sudova. Uključivanje ovog povrća u svoju ishranu može biti korak ka očuvanju zdravog života.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here