Požari prete s razlogom

0

Prizor sa februarske "Crne subote"

Izuzetno visoke temperature za ovo doba godine, koje već danima vladaju na području jugoistočne Australije, sa sobom su donele i pretnju od izbijanja novih tragičnih šumskih požara. I tokom predstojećeg leta, podsećaju stručnjaci, najugroženija od mogućih požara je država Viktorija, u kojoj je tokom "Crne subote" potpuno izgorelo i sa zemljom sravnjeno nekoliko gradića, a 173 osobe su izgubile život.

Vatrogasni stručnjaci upozoravaju da nema razloga da se i ovog leta na području Australije ne ponovi ogroman šumski požar, sličan onom koji se dogodio u februaru. Globalno zagrevanje i spoljne temperature doprinose da se ponovi slična prirodna katastrofa, tvrdi Brendan Kondon, vatrogasni veteran. On je prošlog vikenda učestvovao u trci upozorenja na klimatske promene od Kvinslenda do Melburna, koja će trajati 27 dana.

Povećana potrošnja vode

 

Izuzetno toplo vreme u Melburnu dovelo je do porasta poštrošnje vode. Umesto preporučenih 150 litara po glavi stanovnika, prošle sedmice, kada je tokom pet dana temperatura prelazila 30 stepeni Celzijusa, građani Melburna su u proseku trošili po 204 litra vode. Iz gradskog vodovoda apelovano je na smanjenje potrošnje vode i vraćanje na preporučeni nivo štednje.

– Prošle godine u novembru, na području Melburna su padale kiše i tada niko nije predviđao da će doći do ovako ekstremnih vrućina koje su isušile zemlju. Mislim da nema razloga da se tako nešto ne ponovi i sada ili da se češće događa – upozorova Brendan Kondon. Još jedan učesnik trke, Roen Ašton, vatrogasac iz Sidneja, upozorava da ove godine i NSW može da se dogodi sličan požar.

– Očekuje nas prilično opasna sezona od šumskih požara – kazao je za AAP. – Srećni smo što je tokom nekoliko proteklih meseci bilo ozbiljnih padavina, ali sada kada počinju vrućine požari će biti sve češći, to je sigurno.

 

U poslednjih 15 godina videli smo neke od najvećih šumskih požara, a ceo Sidnej je okružen parkovima i šumskim rastinjem, upozorava Ašton, koji sa učesnicima trke treba da stigne u Melburn 19. novembra.

Većina vatrogasnih ekipa u Viktoriji bila je tokom prošlog vikenda u pripravnosti, potvrdio je Denis Vord iz Ministarstva za zaštitu čovekove okoline. Osobe koja žive u šumskim oblastima Viktorije, kojima preti najveća opasnost od požara, pozvane su da bez odlaganja započnu pripreme za zaštitu od požara, te da strogo poštuju upozorenja o izbegavanju paljenja vatre na otvorenom.

Teško i životinjama

 

Toplo vreme nije donelo nevolje samo ljudima. Na vrućini nije bilo lako ni stanarima zoološkog vrta u Adelejdu, gde je prošle nedelje na nekoliko sati zbog kvara na električnoj mreži nestala struja. Uprava zoo-vrta je primenila plan za pomoć životinjama, pa su one (kao ova žirafa na slici) za osveženje dobijale led.

Istovremeno, žitelji Viktorije nastanjeni na potencijalno ugroženim područjima upozoreni su na opasnost da bi se usled nepravoremene evakucije mogli naći blokirani u dugim automobilskim kolonama.

 

U analizi koju su sproveli saobraćajni stručnjaci iz "Vic Roadsa" utvrđeno je da iz mnogih potencijalno ugroženih naselja evakuacija može da se obavlja samo jednim putnim pravcem. Najugroženija su mesta u oblasti planina Dandenong i ona pored Grejt Oušen rouda. Stručnjaci navode da bi zbog smanjenog protoka automobila samo do 900 vozila na svaki sat vremena moglo da napusti šumsku oblast planina Dandenong, u kojoj živi oko 15.000 ljudi. Evakuacija bi mogla da bude i dodatno otežana, a protok automobila smanjen na svega 600 vozila po satu ukoliko bi putevi bili blokirani saobraćajnim nezgodama, oborenim stablima ili gustim dimom.

Posle tragičnog požara na "Crnu subotu", ljudi koji žive u šumskoj oblasti Viktorije sada ozbiljno razmišljaju da već kod prvih upozorenja zbog požara napuste svoje domove, umesto kao ranije da ostaju i pokušaju da ih brane. Posle tragičnog iskustva ljudima je sada važnija lična bezbednost nego njihova imovina, navodi "Herald san".

Iako ovakvo razmišljanje građana ima podrušku nadležnih vatrogasnih službi, oni ipak strahuju da bi neki od njih na evakuaciju čekali do poslednjeg trenutka, što bi moglo da izazove i veće posledice nego tokom februarskih požara. Problem je posebno bio izražen kada su 23. februara ove godine nervozni žitelji oko naseljenog mesta Apvej tokom evakuacije stvorili automobilsku kolonu dugu četiri kilometra. Mnogi od njih našli su se u opasnosti pošto su bili zarobljeni u svojim kolima u šumi, ispunjenoj gustim dimom.

Nisu štedeli

 

Većina ispitanika lokalne štampe u Adelejdu priznala je da nije poštovala mere štednje potrošnje vode tokom prošlonedeljnog tropskog talasa koji je pogodio i Južnu Australiju. Opozicija Južne Australije pozvala je lokalnu vladu da zbog ekstremnih prilika ukine određene mere štednje vode, čime bi građanima pomogla da se lakše izbore sa tropskim vremenom.

Menadžer vatrogasne jedinice CFA za Jara region Leks de Man preporučuje turističkim operaterima da dobro razmisle da li će odvoditi turiste u poseti planinskim delovima Viktorije tokom ekstremno toplih dana tokom kojih preti opasnost od požara.

Regionalni direktor "Vic Roadsa" za jugoistočne delove Melburna Dankan Eliot upozorava da stanovnicima iz Severne Varandite preti velika opasnost od mogućih požara sa severa, što bi izazvalo pravi saobraćajni haos pošto bi tokom evakuacije građani morali da prođu preko uskog mosta Varandita.

Iz Ministarstva za zaštitu čovekove okoline Viktorije izdato je upozorenje da će zbog natprosečno toplog vremena biti primorani da širom Viktorije proglase "veliku" i "izuzetno veliku" opasnost od izbijanja požara. Temperatura vazduha u oblati Meli u severozapadnoj Viktoriji u subotu se popela se na 41 stepen Celzijusa, a za nedelju i danas najavljena je temperatura od 37 stepeni.

Stanovnici Kvinslenda trebalo bi da se pripreme za izuzetno visoke temperature koje su najavljene za ovu sedmicu. Hidrometeorološki zavod najavljivao je za subotu oblačno vreme sa maksimalnih 27 stepeni. Međutim, već za danas i sutra na području Brizbejna očekuje se temperatura od 35 stepeni Celzijusa.
Temperature u Južnoj Australiji tokom vikenda penjale su se i do 40 stepeni, a u Melburnu tokom cele prošle nedelje dostizala je 30 stepen Celzijusa. Za danas je najavljeno dugo očekivano zahlađenje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here