Zurof: Žalba nema veze sa zločinom

0

Čarls Zentai posle jednog od suđenja

Ministar unutrašnjih poslova Brendan O’Konor objavio je prošle nedelje da će Zentai biti izručen mađarskim vlastima. Ako bi ekstradicija bila obavljena, Zentai bi bio prvi Australijanac kome bi se sudilo po optužbi za ratni zločin.

Pouzdana osnova za gonjenje

 

Izvršni direktor Veća za australijsko-izraelske i jevrejske poslove Kolin Rubenstin izjavio je ovim povodom da, kako on shvata, Mađarska tehnički nije podigla optužnicu protiv Zentaija.
– Ali, ja mislim da je to njima (Mađarima) na umu i verujem da tako nešto očito žele – izjavio je dr Rubenstin.
Mađarska očito ima pouzdanu osnovu za Zentaijevo gonjenje, a ako bude izručen, osamdesetogodišnjak će imati priliku da skine mrlju sa svog imena, smatra on.
– Mislim da oni ne bi otišli ovako daleko ako ne bi imali vrlo dobru osnovu za vođenje ovog slučaja, teško je poverovati u suprotno.
Dr Rubenstin smatra da godine ne bi trebalo da budu prepreka za sprovođenje pravde i da Australija ne bi trebalo da nosi titulu skloništa za nacističke ratne zločince ili ratne zločince iz bilo kog drugog konflikta.

Zentai je uhapšen 2005. godine nakon što su mađarske vlasti izdale nalog za njegovo hapšenje. Mađarska ga sumnjiči da je bio jedan od trojice vojnika koji su tukli do smrti mladića Pitera Balaša, novembra 1944. godine, zato što na sebi nije nosio jevrejsku zvezdu koja bi označavala njegovo poreklo. Zentai je emigrirao posle rata u Australiju i propustio je, pri traženju boravka, da navede da je bio vojnik nacističke mađarske vojske, zbog čega bi njegov zahtev da ovamo dođe mogao da bude odbijen.

Živeo je godinama mirno u južnom pertskom predgrađu Vilton, sve do hapšenja 2005. godine, kada je zatvoren, ali mu je kasnije odobreno da se brani sa slobode. Prošlog meseca, kada je veće Federalnog suda odbacilo njegovu poslednju žalbu, on je odlučio da se ne obraća ponovo Visokom sudu i predao se policiji. Od tada je njegova sudbina bila u rukama ministra unutrašnjih poslova, koji se prošle nedelje izjasnio o izručenju.

Sve vreme, Zentai ističe svoju nevinost. Njegova pravna borba da bi izbegao ekstradiciju koštala je više od 200.000 dolara.

Zentaijev sin Erni Steiner kazao je da je razgovarao sa advokatima svog oca o preduzimanju novih koraka u pokušaju da se ministrova odluka preokrene.

Pozdravio odluku: Efraim Zurof

Dr Zurof, koji radi za jevrejski Centar "Simon Vizental", već pet godina insistira na Zentaijevom izručenju. Kaže da je oduševljen odlukom o ekstradiciji, ali i frustriran zbog pravnih začkoljica koje Zentai koristi.

– Frustrirajuće je sa stanovišta da sva ta pravna tehnička osporavanja nemaju ništa sa slučajem. Ona nemaju veze sa zločinom – kazao je dr Zurof za AAP. Odluka gospodina O’Konora je "veliki dan" za Australiju, Mađarsku i pravdu, rekao je on.
Procesuiranje Čarlsa Zentaija treba da na otvorenom procesu vodi mađarski vojni sud, ali pod upravom civilne administracije, kaže dr Zurof.

Erni Steiner ističe da on ima dokaz da mađarska vlada traži njegovog oca da ga ispita, a ne da ga procesuira. Takođe, navodi on, nepostojanje živih svedoka i činjenica da se radi o vojnom sudu znače da njegov otac neće imati pošteno suđenje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here