Pozitivno je što igram Albanca

0

 Miki Manojlović kao Albanac u filmu "Besa"
 

"Albancima se nije mogla desiti pozitivnija stvar nego da ja igram jednog od njih. Prezivam se Manojlović, rođen sam u Beogradu i nisam baš tako bezveze glumac" rekao je Manojlović i dodao da nema razloga da ovo ostvarenje isprovocira bilo kakave politički motivisane reakcije. On suštinu ovog ostvarenja prepoznaje u naslovu "Besa", što kod Albanaca znači – data reč.

"Naslov puno znači. Živimo u vremenu kada reči ostaju u vazduhu. Dati reč nekome i držati se toga to je danas gotovo besmislena kategorija. Ali, za mene nije! Azem je sebi dozvolio prekršaj, ali je to potpuno ljudski i u tome i jeste kvaka ovog scenarija. On nije dao reč da neće nju da voli, već da će da je čuva i nije je ni dodirnuo."

Radnja filma smeštena je pred početak Prvog svetskog rata kada u zabačeno mesto u provinciji dolazi učitelj Srbin sa suprugom Leom, koju je upoznao na školovanju. Međutim, on odlazi u rat, a brigu o lepoj supruzi poverava nepismenom i patrijarhalnom školskom poslužitelju Azemu, koji daje besu da će je čuvati i da joj se ništa neće dogoditi.

"Želeo sam da snimim ozbiljan, visokoprofesionalan, intiman, "pravi" film kakav se u našoj kinematografiji, na žalost, sve ređa snima", rekao je Karanović.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here