Vesti
Pobednici prošle Petrovdanske kotlićijade u Vulongongu

U parohiji crkve Svetog Jovana krstitelja u Vulongongu u toku su poslednje pripreme za predstojeću Petrovdansku kotlićijadu. Događaj koji okuplja veliki broj pripadnika naše zajednice iz ovog primorskog grada, ali i obližnjeg Sidneja, održaće se u nedelju, 16. jula u porti crkve, na adresi 82 Kenny Street.

Starešina hrama u Vulongongu, prezviter Branko Bosančić kaže da lista učesnika još nije zaključena, i da svako ko želi da se oproba u kulinarskom nadmetanju još može da se prijavi.

– Za sada imamo prijavljenih nekoliko ekipa iz Vulongonga, ali još ima dovoljno mesta za sve zainteresovane. Biće nam drago da učestvuje što više ljudi i da svi koji tog dana dođu na kotlićijadu mogu da probaju raznovrsne gurmanske specijalitete – kaže otac Branko.

Gosti će moći da uživaju i u specijalitetima sa roštilja

Inače, Petrovdanska kotlićijada je na dobrom putu da postane tradicionalna manifestacija srpske zajednice u Vulongongu. Prvi put je organizovana 2018. godine i ovo će biti četvrti put da se održava, pošto je dve godine prinudno otkazana zbog pandemijskih mera koje su bile na snazi u Novom Južnom Velsu.

Određen je i sudijski žiri koji će probati pripremljene kotliće i glasati za pobednike. Domaćini su se pobrinuli da ovo kulinarsko nadmetanje bude baš u sportskom duhu, pa su za najbolje ekipe pripremili i medalje.

Sudijski žiri je prošli put imao težak zadatak da izabere najbolji kotlić

– Sudijski tim sastavljen od članova naše zajednice će proglasiti pobedničku ekipu i uručiti im medalje. Svi su dobrodošli da probaju tradicionalni srpski kotlić, a ko bude bio raspoložen za neku drugu hranu svakako neće ostati gladan, jer će članovi naše zajednice spremati i roštilj za sve goste. Dan počinje svetom liturgijom u nedelju u 9.00 ujutro, a odmah zatim sledi kuvanje kotlića – kaže otac Branko.

Svi zainteresovani mogu da prijave svoju ekipu kod Ljubomira Krajnovića, na broj telefona 0449 715 560.

Promocija knjige i poseta sa Kosova

Crkvena opština Sveti Jovan krstitelj iz Vulongonga organizovaće u ponedeljak 17. jula promociju knjige prezvitera Nemanje Mrđenovića „So i svetlost – Duhovna higijena i intelektualna razboritost“.

Knjiga “So i svetlost“

U hramu će prvo biti služeno večernje sa pomenom đeneralu Draži Mihailoviću, od 18.00 časova. Zatim sledi beseda gosta iz Srbije, jeromonaha Isidora (Jagodića), zamenika rektora Prizrenske bogoslovije.

– Otac Isidor živi u Prizrenu, na Kosovu i Metohiji, gde Bogoslovija već godinama opstaje u izuzetno teškim, gotovo nepodnošljivim uslovima. Ovo je zato retka prilika ne samo da se upoznamo sa kvalitetnom knjigom oca Nemanje, već i da se uživo sretnemo sa svedokom živog prisustva naše svete Crkve na Kosovu i Metohiji – kaže otac Branko.

Sav prihod od prodatih knjiga namenjen je Srpskoj pravoslavnoj bogosloviji Svetih Kirila i Metodija u Prizrenu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here