Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Loše vesti za ljubitelje šopinga. Modni gigant Primark, koji je posebno popularan među mladima, zatvara nekoliko ekspozitura u Nemačkoj.

Razlog zatvaranja ekspozitura je trenutna ekonomska situacija, koja stvara probleme prodavnicama tekstila.

Lošim vestima nema kraja. Ekonomska situacija nastavlja da gura mnoge kompanije u krizu. Ljudi troše manje novca na robu zbog ekstremne inflacije. Istovremeno, troškovi električne energije i dobavljača stalno rastu. Posebno modne kuće beleže brojne gubitke u ovim teškim vremenima.

Nakon što su Diseldorfska grupa Peek&Cloppenburg i lanac Hallhuber nedavno proglasili bankrot, uskoro bi mogao da usledi sledeći bankrot.

Primark je odlučio da zatvori nekoliko ekspozitura u Nemačkoj, pišu nemački mediji.

Loša finansijska situacija

Međunarodni modni trgovac Primark najpoznatiji je po jeftinoj odeći koju nudi u 15 zemalja.

Svako ko uđe u prodavnice obično se nađe u neverovatno velikim prodajnim prostorima prepunim gomilama modnih komada i dodataka. Pored dečije, ženske i muške odeće, diskont nudi i potrepštine za domaćinstvo i kozmetiku.

Koncept je često kritikovan jer izuzetno niske cene znače veoma niske plate za ljude koji kreiraju modu. U stvari, čini se da koncept ne funkcioniše tako dobro kao na početku, pošto trgovac već nekoliko godina pravi sve više i više gubitaka.

Zbog toga će Primark zatvoriti nekoliko ekspozitura.

Ekspozitura u Gelzenkirhenu je već zatvorena, a filijale Primarka u Krefeldu i Kajzerslauternu uskoro će zauvek zatvoriti svoja vrata. Kako navode mediji, razlog su trenutne poslovne brojke.

Šef Primarka u Nemačkoj je nedavno objavio da je neto prodaja od 627,8 miliona evra u 2021/22 nadoknađena gubitkom od 50 miliona.

Odgovorni još nisu potpuno izgubili nadu i optimisti su u pogledu budućnosti. Razmišljaju o otvaranju novih ekspozitura.

Primark navodi da mnogi kupci i dalje žele da kupuju u Primarku, ali da nemaju ekspozituru u blizini.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here