Ž. Marković
Početak: Svi zaigrali vlaško kolo

U vlaškom selu Isakovo nedaleko od Ćuprije održan je sedmi po redu Međunarodni festival folklora. Učestvovalo je osam kulturno-umetničkih udruženja, četiri iz Srbije i četiri iz inostranstva. Domaćin, KUD Horreum Margi ugostio je društva Glogovac iz istoimenog mesta kod Jagodine, “Radosav Lazić” iz Stubice, “Nikola Pašić” iz Zaječara, Zavičaj iz Vintertura, Murašul i Kluž Napoka iz Rumunije i Imane iz Bugarske. Festival je počeo zajedničkim vlaškim kolom u centru sela, a nastavljen u Domu kulture. Festival prigodnim govorom blagoslovio je i otvorio sveštenik Jel Bobu Luj iz Isakova.

Srđan, Anja, Dijana i Elena iz KUD-a Horreum Margi

Folkloraši su bili nagrađeni aplauzom za svoje umeće, a nakon podele suvenira na kraju počelo je narodno veselje koje je trajalo do kasno u noć.

Sandra Trailović iz Isakova

– Zahvalila bih se na prvom mestu opštini Ćuprija koja zajedno sa nama organizuje ovaj festival i mesnoj zajednici jer su nam omogućili da dočekamo goste na najlepši mogući način. Naše kulturno-umetničko društvo ima 40 članova i uspešnu tradiciju. Nastupali smo svuda po Srbiji. Lepe uspomene nosimo iz Kluža u Rumuniji i Vidina u Bugarskoj, a ove godine planiramo da idemo po prvi put za Švajcarsku, u goste KUD-u Zavičaj, u kojem igra dosta naše dece iz Isakova – istakla je Samanta Dokanović, predsednica KUD-a Horreum Margi.

Domaćini: Članovi KUD-a Horreum Margi

Veljko Adamović, član Zavičaja iz Vintertura, poreklom je iz Isakova:

Najmlađe učesnice: Leonora i Milica

– Došli smo da pokažemo šta umemo, da se družimo, pevamo, igramo i da se veselimo.

Dečji ansambl KUD-a Glogovac

Na festivalu je bilo i dosta dijasporaca iz Isakova koji uglavnom rade u Švajcarskoj – familije Stojanović, Simeonović, Rašković, Kerić, Ranđelović, Sofijanović, Adamović i druge. Bilo je i dosta povratnika koji u penzionerskim danima uživaju na rodnoj grudi.

KUD “Radosav Lazić” iz Stubice

– Ja sam penzioner iz Švajcarske, gde su mi ostala deca i unuci. Veći deo godine provodim u Isakovu. Momentalno su sada sa mnom u selu ćerka Srbijanka, zet Vita i unuk Maroš. Pogotovo mi je drago što je došao i unuk sa njima – izjavio je Toma Stojanović.

Harmonikaš Branislav Marković iz Borske Slatine

Kristin Atanasova, članica KUD-a Imane iz Bugarske, ističe da su ih domaćini srdačno dočekali:

Mica, Veljko, Leontina i Anđela iz KUD-a Zavičaj

– Ljudi u Isakovu su druželjubivi i gostoprimljivi, zato se zahvaljujem u ime našeg udruženja na pozivu i lepom dočeku.

KUD Kluž Napoka

Miroslav Jovanović, potpredsednik KUD-a Glogovac, ukazuje da su drugi put na ovom festivalu i da su prelepo ugošćeni.

KUD Imane iz Bugarske

– Naše udruženje broji oko 120 članova, raspoređenih u šest grupa. Dosta smo uspešni i imamo dosta osvojenih prvih mesta, diploma i pehara. Prošle godine su deca osvojila prvo mesto u selu Ilino kod Boljevca. Tri puta smo bili prvi na Susretima sela u Jagodini. Izvorni folklor je osvojio treće mesto na manifestaciji Prođoh Levač, prođoh Šumadiju, a pevačka grupa je bila prva pre nekoliko godina – priča Jovanović.

Predstavnici opštine, mesne zajednice i Crkve

Milan Milenković, koreograf KUD-a “Radosav Lazić” iz Stubice kod Paraćina, naglašava da su već četvrti put na ovom festivalu:

Deda Toma s unukom Marošem

– Imamo 40 aktivnih članova u prvom i dečjem ansamblu. Program rada nam je ispunjen, imamo pozive da učestvujemo na raznim manifestacijama.

Stefan Dugalić

Pesnik sa saksofonom

Talentovani muzičar i pesnik, 13-godišnji Stefan Dugalić iz Glogovca, kaže za “Vesti” da frulu svira od šeste godine.

– Pre tri godine počeo sam da sviram saksofon koji mi je nekako pri srcu. Inače, bavim se i poezijom i u slobodno vreme pišem pesme, što me veoma inspiriše.

Vlasta Bačilović

Neumorni zdravičar

– Skoro da nema kulturne manifestacije u istočnoj Srbiji gde nisam nastupao sa vlaškom zdravicom. Volim našu vlašku kulturu i tradiciju i odazovem se ko god me pozove da uveličam njihovu manifestaciju. Nastupam i za druga udruženja i nije mi teško jer volim to – kaže vlaški zdravičar Vlasta Bačilović, rodom iz Bora.

Dušan i Slobodanka Simeonović

Povratak u zavičaj

Dušan Simeonović, koji je sa suprugom Slobodankom došao na odmor, najavljuje da se sledeće godine vraćaju u zavičaj:

– Već četiri i po decenije smo u Cirihu. Dosta je bilo pečalbe, treba i uživati.

Hvala dijaspori

Franko Trujić, predsednik radnog tela Mesne zajednice Isakovo, podseća da je prvi međunarodni festival folklora održan 2017. za Uskrs.

– Ove godine smo ga organizovali krajem jula zbog mnogo naših dijasporaca koji se sada nalaze na odmoru u rodnom selu. Inače, imamo veoma dobru saradnju s opštinom i sa našom dijasporom koja nam je pomogla da renoviramo crkvenu zgradu, sada je već pokrivamo, a ogradili smo portu. Zahvaljujući donacijama iz dijaspore ogradili smo i fudbalsko igralište i asfaltirali smo puteve po selu prošle i pretprošle godine. Od 1.200 građana upisanih u birački spisak, 650 njih žive i rade u inostranstvu – kaže Trujić.