Kesteni, za razliku od ostalih orašastih plodova i semenki, sadrže relativno malu količinu kalorija i masti. Bez obzira na to, oni su odličan izvor minerala, vitamina i fitonutrijenata koji pozitivno deluju na zdravlje čoveka.

Najčešće se spominje kao pomoć kod varikoznih vena i oštećenja kapilara, a njegovi ekstrakti koriste se za pripremu lekovitih pripravaka.

Za razliku od ostalih orašastih plodova i semenki koji se većinom sastoje od proteina i masti, kesteni se većinom sastoje od ugljikohidrata. Za lakšu usporedbu, kesten je dakle zbog veće količine ugljikohidrata u svojem nutritivnom sastavu sličniji namirnicama kao što su batat, slatki kukuruz i krumpir.

Zdravstvene prednosti kestena
Visoka koncentracija vitamina C i drugih antioksidativnih spojeva u kestenima čini ih idealnim pojačanjem imunološkog sistema. Nadalje, zbog količine magnezijuma, kesten je izvrstan saveznik i u poboljšanju gustoće kosti. Tako se zbog velike koncentracije raznih minerala koji se nalaze u kestenu može usporiti pojava mnogih poremećaja povezanih s dobi, poput osteoporoze.

Kesten je i dobar izvor folata. Folat pripada vitaminima B skupine, a dobar je za imunitet te je važan za žene u reproduktivnoj fazi života. U 100 grama pečenih kestena nalazi se 70 mg folata. Za one koji imaju celijakiju ili zbog bilo kojeg drugog razloga ne konzumiraju gluten, u kestenu smeju da uživaju bez straha. Kesten je zapravo čest sastojak bezglutenskih proizvoda.

Jedan strani časopis navodi kako kesten, zbog količine kalijuma u sebi, može da pomogne i s dotokom krvi u mozak i tako pospeši dobro zdravlje živčanog sistema, povećavajući tako koncentraciju i mogućnost pamćenja, ali i da smanji krvni pritisak i poboljša zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Pomoć kod tretiranja vena
Divlji kesten, ili Aesculus hippocastanum, poreklom je s Balkanskog poluostrva, a ekstrakt iz semena divljeg kestena popularni je dodatak prehrani koji se obično koristi za poboljšanje zdravlja vena i smanjenje upala, prenosi Healthline. Glavna aktivna komponenta u ekstraktu divljeg kestena je escin, koji je zbog svojih brojnih zdravstvenih koristi često proučavan.

Navedeni spoj, escin, može pomoći u lečenju hronične venske insuficijencije. Hronična venska insuficijencija zdravstveno je stanje koje karakteriše slab protok krvi u venama nogu, a neki od njenih simptoma mogu biti: edem ili oticanje nogu, bol u nogama ili grčevi, svrbež noge, varikozne vene ili proširene iskrivljene vene koje se obično javljaju na nogama te slabost u nogama. Devet studija otkrilo je da dnevna doza od 600 mg ekstrakta divljeg kestena koji sadrži 50 mg escina kratkoročno smanjuje simptome hronične venske insuficijencije, no, potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdili njegovi dugoročni učinci.

Nadalje, u jednom istraživanju koje je trajalo 8 nedelja na 58% učesnika koji su uzimali tablete ekstrakta semena divljeg kestena koje sadrže 20 mg escina 3 puta dnevno i primjenjivali escin gel lokalno dva puta dnevno bilo je vidljivo smanjenje simptoma varikoznih vena poput bolova u nogama, oteklina i promene boje.

Domaći pripravak za lečenje proširenih vena
Preparati od divljeg kestena mogu da se kupe u obliku ekstrakta od lišća, kore ili semena, a uzimaju se oralno. No, ako želiš, možeš si sama doma pripraviti domaću tinkturu od divljeg kestena.

Sve što će ti biti potrebno je – 1/2 litre rakije te seme ili cvetovi divljeg kestena.

Priprema:
semenke ili cvetove divljeg kestena usitnite što je više moguće
ubaciti ih u bocu veličine 1 litre
bocu do pola napuniti jačom rakijom, po mogućnosti isto domaćom
ostaviti mesec dana da stoji, a nakon toga procediti smesu
ostatkom masirajte bolna područja

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here