Predsedniče predaj vlasti, ili hapsimo!

0

 

Bakijev pozdravlja pristalice na mitingu u Džalalabadu

 

Ministar odbrane u privremenoj vladi Azimbek Beknazarov izjavio je da su vlasti naredile da Bakijevu bude oduzet imunitet, da je rad Ustavnog suda suspendovan, kao i da je predsednik Vrhovnog suda Kirgistana smenjen, javio je AP.

 

Prema njegovim rečima, prelazna vlada poslaće specijalne snage da uhapse Bakijeva ukoliko on dobrovoljno ne preda vlast.

 

U Džalalabadu, gde se svrgnuti predsednik nalazi od prošle srede, okupilo se oko 5.000 njegovih pristalica, koji protestuju na jednom od gradskih trgova, a među okupljenima su i braća Kurmanbeka Bakijeva.

 

Bakijev je okupljenima rekao da je voljan da "pregovara" sa privremenim vlastima, ali još uvek nije jasno o čemu kao i kako će se prelazne vlasti odnositi prema njemu ukoliko u toku dana doputuje u Biškek, naveo je AP.

 

"Ceo svet gleda u nas. Moramo održati stabilnost", rekao je Bakijev u polučasovnom obraćanju okupljenima. "Moja moć počiva u narodu, ne u meni", istakao je on.

 

U jučerašnjem obraćanju, pred oko 500 ljudi, Bakijev je rekao da bi "bilo kakav pokušaj da bude ubijen rezultirao krvoprolićem", podseća američka agencija.

 

Bakijev je posle prošlonedeljnih krvavih sukoba, u kojima je najmanje 82 ljudi ubijeno, a na stotine povređeno, odleteo iz prestonice na jug zemlje. Demonstranti su posle sukoba zauzeli zgradu vlade, nakon čega su proglasili preuzimanje vlast u zemlji.

 

Opozicija je u prvi mah garantovala Bakijevu bezbedno napuštanje zemlje u slučaju da preda predsednička ovlašćenja.

 

Američka vojna baza u Manasu u Kirgistanu

 

Nestabilnost u Kirgistanu brine Sjedinjene Države čija se vazdušna baza Manas, koja služi za snabdevanje energentima američkih i NATO snaga u Avganistanu i kao glavna tranzitna tačka za vojne trupe, nalazi severno od prestonice Biškeka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here