EPA/Georgi Licovski
Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski protivi se ideji korekcije granica između Beograda i Prištine, jer smatra da bi takvo rešenje imalo štetne posledice na region i da bi ugrozilo sav napredak koji je ostvaren u poslednjih 20 godina.

Kako je rečeno iz njegovog kabineta prištinskoj “Gazeti ekspres”, Pendarovski istovremeno podržava napore SAD i EU da dođe do napretka u dijalogu Beograda i Prištine i zalaže se za kompromisni sporazum koji ima snažnu međunarodnu garanciju i doprinosi stabilnosti.

Pitanje korekcije granica i razmene teritorija vratilo se u centar pažnje nakon intervjua sa visokim predstavnikom EU Žozepom Borelom, koji se nije usprotivio ideji promene granica uz napomenu da Kosovo i Srbija odlučuju o onome oko čega će se dogovoriti, a ne Brisel, prenosi Kosovo onlajn.

– Predsednik Pendarovski veruje da rešenja koja mogu dovesti do promene granica i razmene teritorija i ljudi mogu imati štetan uticaj na region i štetno uticati na sveobuhvatne napore koji se ulažu u postkonfliktni oporavak regiona i izgradnju održivih multietničkih društava – rekla je za “Gazetu” predstavnica kabineta predsednika Severne Makedonije, Biljana Radeva.

Kako je dodala, Pendarovski razume da mogu postojati različiti pogledi na rešenje i poziva strane koje su uključene u taj proces da izgrade međusobno poverenje i smanje napetosti da bi se napredovalo ka kompromisu.

11 COMMENTS

    • Toje stav predsednika Severne Makedonije a sta je sa stavovima predstavnika Juzne,Zapadne,Istocne i Centralne Makedonije.

    • Problem je to sto bas od pomenutog Crvenkovskog oni su promenili svoj identitet i postali Bugari! i tako do dan danas, malo su severno Makedonci, malo Bugari, a postace “hazari od anticka makedonija”. Problem je sto su oni sad clanica NATOa i imaju mogucnost da se busaju u grudi i da salju bataljon topovskog mesa u Avganistan ili Irak, ili da izvrse smenu crnogorskog bataljona na istom prostoru i da i tvrde kako je to u opstem interesu.

  1. Niko normalan u tom regionu,ko smije i pomisliti o razmjeni teritorije, Kosovo je Srbija i tacka. A taj idiot,ko si ti da neko tebe nesto pita!

  2. …Citam komentare-i samo vidim potvrdjenu glupost unutar srbistan vilajeta…kada mali kmrkavac zalaje,to znaci da se iza njega krije znatno jaci mentor….za pametne to je signal da nam se sprema klanica-treba se za to pripremiti….Gospod salje signale-ali supljoglavci rade ono primereno svojim supljim glavama…eh,dal je igde,i kad,bilo vakiju bezmozgovica….jali je i to Promiso Gospodnji,da mi srbi izbazdarimo etalon za nevidjenu glupost…

  3. Pa , zasto ? Makedonija je priznala kosovo. Jec 30 gogina se menjaju granice na balkanu. I zato su ratovi krenuli.
    Ajmo da to sve vratimo kao 85 godine !!!!

  4. po mom misljenju ima jednostavnije i bolje resenje nego o ovom pravcu jer i sda i eoropa izbegavaju taj pravac jer to donosi zasad veliku nestabilnost u rezionu i sire.ima dosta modela u evropi i svetu gde se zivi u sozi i prosperitetu.ALI TREBA GA PRONACI I POZITIVNO RAZMISLJATI.

  5. Protivi se korekciju granica tako što podržava napore SAD i EU u postizanju dogovora između Srbije i Kosova.
    Kakva budalasta kontradiktornost, ko sve vodi zemlju…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here