Predstaviću Srbiju mladima iz celog sveta

0

Za učešće na ovom skupu Vojin Mitić, o kome su "Vesti" već pisale kao o pokretaču akcije za prikljupljanje knjiga i udžbenika za učenike u Srbiji, kvalifikovao se nakon velikog broja zanimljivih prezentacija o otadžbini koje je priredio za studente srednje škole u Mekhenriju, koju pohadja.
 

– To je za mene izuzetan dogadjaj, veliko priznanje i čast. Ja jesam uložio mnogo truda u prezentaciju Srbije, nastojeći da na najbolji način predstavim zemlju iz koje dolazim, njenu istoriju, kulturu i narod, ali se trud na kraju isplatio. Boraviću sedam dana u Disneyworldu na Floridi, čemu se posebno radujem. Ova konvencija mladih održava se već peti put, okuplja srednjoškolce različitog porekla, religijskog opredeljenja, nacionalnosti, sa željom da se približimo, bolje razumemo, upoznamo različitosti koje nas odlikuju, da razgovaramo o religijama u ovom pluralističkom svetu i uspostavimo veze sa studentima iz Amerike i celog sveta – kaže Vojin Mitić, koji će u Floridi boraviti od 3. do 7. februara.
 

Mostovi sa dijasporom
 

Vojin Mitić bi želeo da se aktivno uključi i u projekat "Zemlja ispod duge", koji povezuje decu iz Srbije sa decom iz dijaspore kroz rad različitih radionica i škola. Radionica će biti organizovana od jula do septembra u Nišu i selu Gornje Medjurovo.

Mladi čovek, pred kojim padaju sve prepreke, punim plućima i ispunjenim srcem živi svoju prvu američku godinu. Stigao je iz Niša kao odličan učenik, sportista, učesnik i pokretač mnogih akcija. I u Mekhenriju je, skoro odmah na početku školske godine, pokrenuo akciju sakupljanja udžbnika i knjiga na engleskom jeziku, koje bi njegovi vršnjaci u Srbiju rado koristili.
 

– Odmah po objavljivanju teksta u vašem listu, javilo mi se nekoliko sunarodnika koji su voljni da pomognu da knjige dodju do Srbije i budu podeljene učenicima u našim srednjim školama. Iznenadjen sam time kako je akcija efikasna, a moje kolege, studenti i profesori se sami nude i donose udžbenike, stručnu literature i beletristiku. Nadamo se da ćemo akciju na zadovoljstvo svih uspešno privesti kraju – kaže Vojin.
 

Još nakon prve godine srednje škole Vojin je želeo da krene put Amerike, u okviru programa "A – smile", ali tada nije položio sve testove.

ODUŠEVLJENI ČIKAGOM: Vojin i Kameron

– Nije mi palo na pamet da odustanem. Sa ove distance shvatam da sam tada bio još neiskusan i da mi je ta jedna godina do drugog testiranja mnogo značila. Prošao sam sve testove i na početku školske godine stigao u Mekhenri, tu ću biti do 16. juna, a onda u Srbiji završiti srednju školu. Amerika je drugačija od svega što sam o njoj zamišljao, ovo iskustvo je za mene nezaboravno i nezamenljivo, pa preporučujem svima koji su u mogućnosti da se ovde školuju da to i učine. Dolazim iz Niša, velikog grada, u Mekhenri, gradić sa oko 20.000 stanovnika, ali to kako je njihov život organizovan ne može da se poredi ni sa čim kod nas. Život mladih ljudi je izuzetno organizovan, bavimo se sportom, družimo, zabavljamo – kaže Vojin, koji se baš tog dana vratio sa pobedničkog šahovskog turnira.
 

Stigao je nekoliko puta i u Čikago, grad koji ga je fascinirao svojom lepotom, a sa porodicom domaćina je božićne praznike proveo u Tempi na Floridi. Već je i zaljubljen, provodi divne trenutke sa svojom devojkom Kameron, koja je takodje učenik iste škole.
 

– Znam da će rastanak biti težak, ali ne razmišljam sada o tome. I ništa ne mora biti zauvek jer imam šanse da na studije dodjem u Ameriku, ako sve bude po planu. Dugo sam mislio da ću studirati medicinu, ali sada više naginjem ekonomiji i menadžmentu, pa me u Srbiji po povratku čeka mnogo posla. Voleo bih da odlično uradim sve neophodne testove, položim ispite i dobijem stipendiju za studije na nekom od američkih koledža. U ovoj godini sam naučio kako se mora biti odgovoran, kako je to živeti daleko od kuće, ali tvrdim da je iskustvo izuzetno, zahvaljujući podršci porodice mojih domaćina i mojih roditelja.
 

Pred ovim mladim ambicioznim čovekom je još mnogo akcija i izazova, u njemu mnogo želje za sticanjem saznanja, ali i volje da to znanje primeni u Srbiji. Nadajmo se da će to naša zemlja umeti i da prepozna.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here