Predstavlja se Novi Sad

0

Svake druge godine u Ulmu se održava veliki Dunavski festival sa obe strane reke i traje 10 dana. Za tih deset dana posetiocima se nudi raznovrsna ponuda kulture naroda koje povezuje ova druga po veličini evropska reka – običaji, kulinarski specijaliteti, literatura, muzika, turističke prezentacije…. Iskustva su do sada bila sjajna i ova manifestacija se reklamira i kao "deset zemalja, deset dana, a jedan festival". Srbija je do sada bila predstavljena od početka i to zahvaljujući pre svega dijaspori ali je saradnja u međuvremenu rasla pa su prethodnih godina viđena velika srpska muzička imena u Ulmu. Ove godine poznatih muzičara nema ali ima poznatih umetnika kao i sjajnih zanatlija, zajedno sa Turističkom organizacijom Srbije, gradom Novi Sad i predstavnicima folklornog ansambla "Nikolaj Srpski" iz Ulma.
Festival je počeo krajem protekle nedelje prezentacijom Novog Sada (kandidata za evropski grad kulture 2021.), zatim izložbom fotografa Borisa Kralja pod nazivom "Moj Beograd" kao i štandovima koji drže srpske zanatlije iz udruženja Naše ruke (Sonja Rosić, Dejan Milosavljević, Stana, Nebojša Veselinović, Sofija Levaj, Dragica Jeličić, Ivan Hemun i Miomira Mašić Ostojić, štandovi 53, 54 i 55 u Ulmu).
Zanatlije će prodavati ručno rađene proizvode: opanke, delove narodne nošnje, proizvode ručne radinosti, nakit, proizvode od vune, suvenire iz Srbije…
Prezentacija Novog Sada je svakog dana do četvrtka 10. jula od 13 do 18 časova u kući Edvin Šarf ( Ednjin-Scharff Haus
) u Novom Ulmu, kad će izložba fotografa Borisa Kralja biti svakog dana do kraja festivala u galeriji Tobijas Šrade ( Tobias Schrade – Auf der Insel 2 ).
U petak 11. jula u 17 časova biće predstavljeno delo "Bonavia" književnika Dragana Velikića u Dunavskoj kući Kronengaše 4Đ3 .

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here