Predstavljena knjiga beseda patrijarha Pavla

0

Život po Jevanđelju: Patrijarh Pavle

Prema rečima episkopa hvostanskog Atanasija, prva knjiga ovog trotomnog izdanja nastala je od autentičnih zabeleški patrijarhovih beseda snimljenih na prvim jutarnjim liturgijama u patrijaršijskoj kapeli Svetog Simeona Mirotočivog koje su najpre objavljivane u listu "Pravoslavlje".

Prva propoved objavljena je u novinama Srpske patrijaršije 1. januara 1995. godine i to bez blagoslova patrijarha jer je, kako je rekao vikarni episkop Atanasije, postojala mogućnost da nam ne odobri objavljivanje ovih dragocenih pouka.

"Svaka njegova reč bila je autentična, promišljena i proživljena", rekao je on naglasivši da je patrijarh Pavle "kao vaseljenski učitelj po suštini svojih dela učinio prisutnim vreme prvih apostola Hristovih".

 

"Njegova teologija je sklad predanja i lične primiene Jevanđelja, a ozbiljnost i doslednost u sprovođenju crkvenih pravila povratak na svetootački način mišljenja", istakao je u ime Izdavačkog fonda Arhiepiskopije protojerej stavrofor Vladimir Vukašinović govoreći o ovoj knjizi koja je objavljena prošle godine u tiražu od 2000 primeraka.

 

O knjizi i patrijarhu Pavlu i njegovom shvatanju liturgije koju kao potvrdu vere treba približiti običnim ljudima govorio je umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije.

Otelovljenje skromnosti i vrline: Patrijarh Pavle

"Nisu sva Jevanđelja ista, pa ni ona po Marku, Mateju, Luki i Jovanu, a ja bih njima dodao i Jevanđelje patrijarha Pavla", rekao je episkop Atanasije govoreći o hristolikoj ličnosti 44. poglavara SPC i o poslednjem ispraćaju do manastira Rakovica koji je potvrdio "duboku religioznost srpskog naroda".

Promociji "Života po Jevanđelju" u prostoru bivše Robne kuće "Kluz" prisustvovao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, čuvar patrijaraškog trona do izbora novog poglavara SPC, i episkop šumadijski Jovan.

Božićni sajam knjiga na kome su, pored manastira svoje izdavaštvo sa pravoslavnom hrišćanskom tematikom, predstavile i druge kuće iz Srbije, biće zatvoren sutra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here