EPA-EFE/CONSTANTIN ZINN
Brojanje glasova posle izbora u Nemačkoj

Poslednji preliminarni rezultati parlamentarnih izbora u Nemačkoj, koje su televizije ARD i ZDF, pokazuju da raste prednost SPD u odnosu na uniju CDU/CSU.

Prema novim preliminarnim rezultatima na osnovu malog uzorka prebrojanih glasova, SPD vodi sa 25,8 odsto glasova po ARD-u, a po ZDF-u sa 26 procenata.

CDU/CSU trenutno je osvojila 24,2, odnosno 24,5 odsto glasova.

Na trećem mestu su Zeleni sa 14,3, a slede liberali sa 11,5. Desničarska Alternativa za Nemačku prelazi 10 odsto, a Levica je tik iznad cenzusa od pet odsto.

Hrišćansko-demokratska unija je sa 24,5 procenata zabeležila najslabiji rezultat od Drugog svetskog rata.

Kandidat CDU-a za kancelara Armin Lašet rekao je u prvom obraćanju po zatvaranju birališta da ne može da bude zadovoljan rezultatima izbora, ali je istovremeno najavio mogućnost da prvi put bude formirana koaliciona vlada tri partije.

– Demohrišćani će učiniti sve da se formira vlada na čelu sa konzervativcima – poručio je Lašet.

Kandidat Socijaldemokratske partije Nemačke Olaf Šolc izjavio je da građani žele promenu i da ta stranka pretenduje na kancelara.

– Birači žele promenu i da novog kancelara po imenu Olaf Šolc – rekao je Šolc pred euforičnim pristalicama koje su mu uzvratile velikim aplauzom.

Šolc je ocenio da je izborni rezultat SPD “veliki uspeh”.

Kandidatkinja Zelene stranke za kancelara Analena Berbok izjavila je da rezultat izlaznih anketa po kojima ta stranka osvaja oko 15 odsto glasova na parlamentarnim izborima “fantastičan”.

– Imamo mandat za budućnost – rekla je ona i dodala da je Nemačkoj potrebna “klimatska vlada”.

Vodeće stranke će svoju pažnju sada usmeriti na neformalne razgovore sa Zelenom strankom i Slobodnim demokratama koji su izgledni koalicioni partneri.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime