Pregovori u Kopenhagenu idu sporo

0

Delegati trenutno usaglašavaju detalje nacrta dokumenta uoči konferencije oko 120 svetskih lidera u četvrtak, 17. decembra.

 

„Ovo je veoma osetljiv i važan trenutak. U poslednjih sedam dana ostvaren je napredak u mnogim oblastima, ali to još nije dovoljno", rekao je De Ber.

Britanski premijer Gordon Braun biće jedan od prvih lidera koji će u utorak uveče stići u Kopenhagen.

 

Masovni protesti na ulicama Kopenhagena

Nevladine organizacije protestuju zbog toga što će mnogi aktivisti biti udaljeni sa mesta održavanja sastanka. Za samit se u poslednjih sedam dana prijavilo mnogo više ljudi nego što „Bela centar" može da primi.

 

Nakon privremenog prekida razgovora zbog nezadovoljstva siromašnih zemalja predloženim merama u borbi protiv klimatskih promena, koji se dogodio u ponedeljak, razgovori su od utorka podeljeni u dva dela.

 

Samit o klimatskim promenama u Danskoj zapada u krizu

 

Jedna grupa, kojom predsedavaju Nemačka i Indonezija, ispituje mogućnost daljeg smanjenja emisija štetnih gasova u skladu sa odredbama Protokola iz Kjota.

 

Druga grupa, kojom predsedavaju Velika Britanija i Gana, razmatra dugoročnu finansijsku pomoć siromašnim zemljama u razvoju „zelene" tehnologije i zaštiti od posledica zagrejavanja planete.

 

Neslaganje oko pitanja smanjenja emisije gasova

Visoki izvor iz kineske delegacije potvrdio je da Kina neće prihvatiti novac sa zapada namenjen u ove svrhe.

 

 

Peking istovremeno odbija i zahtev Vašingtona o međunarodnoj verifikaciji smanjenja njenih emisija štetnih gasova.
 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here