Cucle štetne za creva

0


Kako je objavljeno na sajtu www.lepoint.fr, naučnici iz Tuluza su obavili ispitivanje dejstva "bisfenola A" na pacove čiji se digestivni trakt pokazao veoma osetljiv na to jedinjenje koje je dovelo do propustljivosti creva.

Ta propustljivost dalje može da prouzrokuje zadržavanje vode u organizmu, kao i povećanja osećaja bola u stomaku i predispozicije za razvoj upalnih oboljenja creva.

"Bisfenol A", jedinjenje koje ulazi u sastav velikog broja plastičnih proizvoda – pre svega cucli ali i kutija konzervi za namirnice i pića, može da se spontano izdvoji u malim dozama, ali i u većim ukoliko se proizvodi koji ga sadrže zagreju.

Iz tog razloga se to jedinjenje posle otkriva u urinu, krvi i amniotičnoj tečnosti (plodnoj vodi) većine stanovnika Evrope.

Francuski istraživači su otkrili i da prenatalno i postnatalno izlaganje pacova "bisfenolu A" može da ukoči razvoj imunološkog sistema creva, čime se remeti njihova sposobnost da kasnije prepoznaju potencijalno štetne supstance za organizam.

Dobijeni rezultati otvaraju nove perspektive u određivanju opasnosti od izlaganja supstancama koje mogu da poremete endokrini sistem. 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here