Prekinut lanac trgovine bebama

0

Bugarska policija prekinula je lanac trgovine bebama i uhapsila u Slivenu dvoje ljudi, koji su osumnjičeni za krijumčarenje trudnih žena u Grčku, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Bugarske.

Neimenovani muškarac i žena, 38-ogodišnji državljani Bugarske, iz sela Ljubenova mahala kod Nove Zagore, pritvoreni su zbog ilegalnog prebacivanja najmanje 13 trudnih žena romskog porekla u susednu Grčku, gde su potom njihove bebe prodavane radi usvajanja, navodi se u policijskom saopštenju.

Par je u grčkim bolnicama trudnicama obezbeđivao finansijsku podršku i unajmljivao lokalne advokate da organizuju usvajanje, preneo je Rojters.
Taj lanac trgovine bebama funkcionisao je od 2006. godine, a žrtve su iz bugarskih mesta Jambola, Kazanlaka, Plovdiva i Haskova.

Cena jedne bebe se kretala u rasponu od 6.000 do 8.000 evra, a majke bi od te sume dobijale oko 5.000 evra. Par je pre otpočinjanja ovog posla prodao i svoje dvoje dece. Osumnjičenima je određen pritvor do 72 sata.

Nekoliko sličnih lanaca razbijeno je tokom prethodnih godina u Bugarskoj, najsiromašnijoj zemlji Evropske unije, koja do sada ne uspeva da se izbori sa organizovanim kriminalom, uprkos stalnim kritikama iz Brisela.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here