Premijera posvećena Milošu Crnjanskom

0

Premijera posvećena Milošu Crnjanskom
 

Životni put Crnjanskog je razgranat, kako po zanimanjima (nesvršeni student medicine sa diplomom Filozofskog fakulteta, vojnik, profesor u gimnaziji, pesnik, pripovedač, romansijer, publicista, esejista, diplomata, knjigovođa u prodavnici obuće, raznosač božićnih čestitki…), tako i po gradovima (Beč, Segedin, Zagreb, Beograd, Pančevo, Pariz, Rim, Berlin, Madrid, London…), svugde je našao svoje mesto, bio cenjen, uvažavan, veličina koju su priznavali, a on, čak i kad bi bio putopisac, nikad nije napuštao misli o povratku.

 

O Milošu i Saši: Bračni par Čvorić

Restauracija filma "Seobe"

Tokom druženja, na lepu priču o Crnjanskom podsetio je Cvetko Čvorić iz Loznice:

– Moj šurak Aleksandar – Saša Petrović je sa Crnjanskim stupio u vezu 1955. godine i već ga tada pitao za "Seobe" koje je kasnije režirao, a moja sestra Radmila je nasledila taj film i radi na restauraciji filma. To je velik i skup posao. Nadam se da će uskoro pred gledaoce izaći verzija na francuskom jeziku. Sve će to pogurati i moja unuka Žilijet, koja studira glumu, prvo u SAD, a sada je u Londonu.

Zato je i celokupnu njegovu ostavštinu udovica Vidosava testamentom zaveštala Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu, gde se kao legat čuva od 1979. godine. A tu se ima šta videti, pa i samo u delovima koji su doneseni na izložbu u Pariz, s čim je načeta srpska sezona kulture, koju je otvorila Slavica Petrović, direktorka KC, uz autora izložbe i kataloga Nadu Markov-Bogdanović i dizajnera kataloga i izložbe Nikolu Vukanovića.

Crnjanski je provodeći pet decenija u književnosti ostavio snažan uticaj, o tome svedoči rukopisna zaostavština, lična biblioteka, fotografije i ilustracije, isečci iz štampe, predmeti, a i naslednicima prepušteni iz njegove duše usađeni kult Srbije i pravoslavlja.
U ovoj večeri, izložbu o Crnjanskom zasladio je koncert mladog Bodina Starčevića, pijaniste sa diplomom Konzervatorijuma "Čajkovski" u Moskvi, koji se može podičiti i koncertom u Rusiji ili nezaboravnim nastupom u Japanu.
Publika je aplaudirala, u harmoniju su se stopile hvale Crnjanskom, jednom od najznačajnijih stvaralaca srpske literature i mladom pijanisti Starčeviću, pred kojim je budućnost.
 

Dolazak u Kulturni centar

Od Poljaka samo pohvale

Novinar Poljak Henrik Rog, u društvu sestre Poljakinje, veran je posetilac srpskog KC, te ne čudi njegovo poznavanje srpske kulture.

– Mnogo sam pisao o Crnjanskom i Aleksandru Petroviću i filmu "Seobe". Majstorsko delo. A koncert ovog mladića je divan, kao da je prisvojio Baha, Hajdna i Šumana.

 

Pijanista u kuhinji

Pijanista Bodin Starčević, iako profesor u beogradskoj Muzičkoj školi "Mokranjac", uspeva da odradi koncerte, a u Pariz, gde gostuje treći put, doneo je slatku vest:
– Oženio sam se Ruskinjom, dirigentkinjom Dajanom. Upoznali smo se na Moskovskom konzervatorijumu. Brak dobro teče, a tu sam ja zadužen za kuvanje. Kuvanje je kao sviranje klavira, za oboje je važan osećaj na vrhovima prstiju, potom doziranje i akcija u pravom momentu. A o Parizu samo ovoliko: gubi šarm!

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here