pixabay.com

Mladi scenarista Luka Kurjački (32), za koga se borila cela Srbija, izgubio je juče bitku s opakom bolešću.

Luka Kurjački je rođen 1989. u Zadru, a odrastao je u Beogradu gde je završio Filološku gimnaziju i masterirao dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti. Bavio se pisanjem i režijom za pozorište, film i televiziju, pisanjem pesama, filmskih kritika, scenarija za stripove i video igre. Trenirao je karate, rekreativno se bavio planinarenjem, i voleo je da kuva.

Međutim, Luki je u januaru 2015. godine na Klinici za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije prvi put operisan tumor na mozgu.

Operacija je bila uspešna, ali se tumor ponovo vratio 2018. godine. Usledila je druga operacija, u budnom stanju, posle koje je Luka primao radioterapiju. Stanje je bilo mirno sve dok redovna kontrola magnetnom rezonancom u aprilu 2021. godine nije pokazala da se ponovo pojavio recidiv.

Nažalost, nakon treće operacije u maju 2021. godine ustanovljeno je da se radi o glioblastomu, najagresivnijem tipu malignog tumora na mozgu. Takođe, posle ove operacije Luki je narušena sposobnost pisanja, čitanja i govora.

Kontrolni snimak magnetnom rezonancom napravljen 10. novembra 2021. godine pokazao je da se uprkos hemioterapiji lekom Temodal tumor proširio.

Uoči projekcije filma “Toma”, za Luku je organizovana aukcijska prodaja predmeta iz filma “Toma”, kao i iz popularne TV serije “Senke nad Balkanom”, a publika je bila u prilici da vidi Silvanine haljine, Tomine kastanjete, kao i Longinovo koplje i maske Tula. Tada je skupljeno 120.000 evra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here