Pixabay

Činjenica je da je većina orašastih plodova izuzetno dobra za zdravlje. Međutim, trebalo bi da ograničite potrošnju brazilskog oraha na jednu dnevno.

Zašto je to tako? Naime, brazilski orasi potiču iz amazonske prašume, gde je udeo selena u zemljištu izuzetno visok. Iz tog razloga sadrže oko 400 puta više selena od bilo koje druge hrane.

Selen je esencijalni element koji ima snažno antiinflamatorno i antioksidativno dejstvo u organizmu i neophodan je za proizvodnju tiroidnih hormona. Pokazalo se da unos selena u obliku dijetetskog suplementa može da modifikuje inflamatorni i imuni odgovor kod pacijenata sa autoimunim oboljenjima štitne žlezde.

Jedan brazilski orah sadrži u proseku 90 mikrograma selena, što je skoro dvostruko više od preporučene dnevne doze. Prekomerna konzumacija brazilskih oraha može izazvati trovanje selenom.

Rani simptomi trovanja selenom uključuju lomljivost kose i noktiju i gubitak kose, dok neurološki simptomi uključuju umor, razdražljivost, emocionalnu nestabilnost i paresteziju. Trovanje selenom može dovesti do ciroze jetre i smrti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here