Tanjug
Kosovska Mitrovica

Kliničko-bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici – centralna zdravstvena ustanova za Srbe u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, suočena je sa krajnje alarmantnom situacijom zbog nedostatka lekova i medicinske opreme, uključujući i kiseonik i lekove za onkološke pacijente.

Opisujući gotovo apokaliptičnu situaciju sa kojom su lekari i pacijenti suočeni, direktor ove medicinske ustanove, dr Zlatan Elek je pre nekoliko dana izjavio da “preti banjalučki scenario”, aludirajući na smrt 12 tek rođenih beba u porodilištu u Banjaluci 1992. godine. U razgovoru za “Vesti” dr Elek kaže da se i pored obećanja međunarodnih zvaničnika situacija nimalo nije poboljšala i da se svi plaše da bi nedostatak kiseonika mogao da proizvede dramatične posledice.

– Bojimo se “banjalučkog scenarija” zato što smo veoma blizu toga da potpuno ostanemo bez kiseonika. Kada su prištinske vlasti jednostrano zabranile uvoz sanitetskog materijala i medicinske opreme iz Srbije, na tri meseca nam se izdaju nekakve oročene dozvole za nabavku kiseonika. Ali, prištinske vlasti čak ni tu svoju odluku ne poštuju. Poslednja dozvola je istekla 30. septembra i od tada čekamo. O ovom dramatičnom problemu smo poslednjih dana razgovarali i sa zvaničnicima Kfora, OESCE, Unicefa, MCK, ambasadorima zemalja Kvinte, pregovaračima za KiM… Međutim, osim deklarativnih obećanja, u praksi ne vidimo nikakvih pomaka, a podsetiću da ovo nije problem od juče. Kliničko-bolnički centar Kosovska Mitrovica se sa ovakvom, katastrofalnom situacijom suočava poslednja tri-četiri meseca i svaki put bismo, pre nego što uputimo apel međunarodnoj javnosti, o svemu obaveštavali predstavnike međunarodne zajednice, upozoravajući ih da smo pred humanitarnom katastrofom – objašnjava dr Elek.

Prema njegovim rečima ništa bolja situacija nije ni sa onkološkim pacijentima.

– Do sada smo se snalazili koristeći lekove koje smo imali na zalihama, ali one ponestaju jer ovo je problem koji traje od 2021. godine. Direktno su ugroženi najteži, onkološki pacijenti, a mi smo suočeni sa nestašicom apsolutno svih lekova. Tragično je da se ova humanitarna drama odvija pred očima međunarodne zajednice koja sve nemo gleda. Treba li slikovitiji primer u kakvoj smo situaciji kada je Zavodu za javno zdravlje zabranjeno da nabavi čak i vakcine za decu. Tragično je šta se pred očima međunarodne zajednice dešava sa jednim narodom u 21. veku – upozorava dr Elek.

Sagovornik “Vesti” kaže da je nezahvalno prognozirati kada bi Srbi sa severa KiM mogli u potpunosti da ostanu bez zdravstvene nege zbog nedostatka lekova i medicinske opreme.

– Ne znam koliko ćemo izdržati u ovakvim uslovima. Ova situacija nas je još više ujedinila i još smo odlučniji da ćemo ostati i opstati na ovim prostorima, a uzdamo se jedino u pomoć države Srbije, predsednika Vučića i nadležnih institucija Srbije. Nadam se da ćemo uz njihovu pomoć uspeti da prebrodio ovu, veoma dramatičnu situaciju – kaže direktor KBC Kosovska Mitrovica.

Oboleli još u strahu

Dr Elek kaže da su pacijenti i zaposleni u KBC Kosovska Mitrovica i dalje u šoku nakon upada specijalnih, antiterorističkih jedinica u ovu ustanovu.

– Iako smo pokazali maksimalnu konstruktivnost, spremni da otključamo svaku prostoriju koju su hteli da pogledaju, za njima su ostala razbijena vrata vešernice i kotlarnice, oduzet je video-nadzor sa ulazne kapije u KBC. I to se sve dešavalo u prisustvu predstavnika Euleks koji su se ponašali kao da su njihovi pomagači, a ne međunarodni posmatrači. Na kraju smo dobili papir, i to na albanskom jeziku, u kome nam je saopšteno da je “izvršen pretres i da nije nađeno ništa”. Naši zaposleni i deca Medicinske škole koja su kod nas na kliničkoj praksi su bili prestravljeni, a najdeblji kraj su izvukli pacijenti sa Internističkog bloka gde su smešteni najteže oboleli. Protekla dva dana sve naše medicinske ekipe su angažovane da ih smire – kaže dr Elek.

Presretanje saniteta

Dr Elek upozorava i na apsurd da su sanitetska vozila KBC Kosovska Mitrovica pod stalnom presijom tzv. kosovske policije.

– Samo u poslednja četiri meseca bilo je 210 slučajeva zaustavljanja i pretresa naših vozila, bez obzira na to što su mnoga od njih prevozila urgentne ili najteže pacijente. I nikada ništa kompromitujuće nije pronađeno! Poslednjih dana smo bili suočeni i sa apsurdnom zabranom kretanja za vozila Hitne pomoći, pa su naši saniteti koji su prevozili pacijente u Centralnu Srbiju u tom pravcu išli najkraćim putem, preko administrativnih prelaza Brnjak i Jarinje, a vraćali se preko prelaza Merdare. To je nezapamćen odnos prema bolesnima – ističe dr Elek.