EPA/Christian Bruna

Sigurnost snabdevanja hranom tema je koja se po naslovnim stranama vrti još od početka pandemije koronavirusa…

Svetska banka sigurnost snabdevanja hranom definiše kao stanje u kojem “svi ljudi u svakom trenutku imaju fizički i ekonomski pristup dovoljnim količinama bezbedne i nutricionistički bogate hrane koja ispunjava njihove prehrambene potrebe i ukuse za zdrav i aktivan život.”

Nažalost, u poslednjih nekoliko godina svet se suočio sa velikim brojem pretnji za sigurnost snabdevanja hranom, koje utiču na ljude širom sveta. Ove pretnje uključuju stvari poput ratova i političkih sukoba, privrednih promena, bolesti i, sve češće, klimatskih promena i nepredvidivih vremenskih uslova, prenosi portal Eat This.

Iako trenutno još nismo u vanrednom stanju, svet se sigurno još uvek bori sa globalnom krizom hrane, a verovatno je da će do nestašica dolaziti i u sledećoj godini.

Eat This donosi spisak namirnica koje su ugrožene.

1. Pirinač

Do nestašice pirinča moglo bi doći u drugoj polovini ove godine. Svetske zalihe pirinča opustošene su zbog ruske invazije na Ukrajinu, ali i ekstremnih vremenskih uslova u zemljama koje proizvode velike količine ove namirnice, poput Kine i Pakistana.

Moguće je da će na snabdevanje pirinčom uticati još neki zabrinjavajući faktori. Fenomen El Ninjo koji izaziva netipično zagrevanje površine vode na istočnom Pacifiku ponovo se pojavio ovog leta, izazvavši još ekstremnije vremenske uslove u mnogim zemljama. Indija je u julu najavila da će zaustaviti izvoz belog pirinča kako bi zaštitila sopstvene resurse i zalihe.

Neki delovi sveta posledice su osetili više od drugih. Ipak, za većinu nas će najveći problem biti udar na finansije.

– Na globalnom nivou, najočiglednija posledica nestašice pirinča je njegova rekordna cena – rekao je analitičar “Fič Solušnsa”, Čarls Hart.

2. Testenina

Problem sa testeninom u Italiji ove godine se toliko pogoršao da je vlada morala da se sastane na kriznim razgovorima u maju kako bi zaustavila dodatnu eskalaciju. Tokom tih vanrednih razgovora, zvaničnici su otkrili da je problem nastao zbog povećanih cena sastojaka poput žita, ali i većih troškova pakovanja i logistike.

Ukupni rast cena osetili su potrošači širom zemlje, a neki delovi Italije izvestili su da je cena testenine porasla preko 50 posto.

S obzirom da je cena žita u poslednjih nekoliko meseci počela da pada, Italija – kao i drugi ljubitelji testenine – bi uskoro trebalo da osete smanjenje pritiska. Ipak, za to će biti potrebno neko vreme. Tokom kriznih razgovora u Italiji, objavljeno je da su cene testenine “već počele da pokazuju prve, doduše slabe, znakove smanjenja, što je znak da bi u narednim mesecima cena testenine mogla značajno da padnu”.

3. Čokolada

Kakao je postao toliko tražen da je Rojters nedavno izvestio da su trenutne cene čokolade u Njujorku najviše u poslednjih 12 godina, a negde su premašile i te nivoe, kao na primer u Londonu.

Uzgoj kakaa zavisi od đubriva, što znači da je problem sa snabdevanjem ovom namirnicom izazvan ruskom invazijom na Ukrajinu, zbog čega je pao izvoz đubriva.

Klimatske promene pogoršale su situaciju: prošlogodišnje suše uticale su na žetvu, a El Ninjo dodatno preti i ove godine. Ovaj fenomen izaziva suvo vreme širom zapadne Afrike, uključujući područja Gane, Kameruna, Nigerije i Obale Slonovače. Iz tih zemalja dolazi čak 75 posto svetske proizvodnje kakaa, piše časopis “Tajm”.

Istovremena nestašica šećera izazvana lošim vremenom i smanjenim izvozom iz Indije, kao i još uvek velika potražnja, sigurno ne pomažu ovoj rastućoj čokokatastrofi.

4. Losos

Ribari u Kaliforniji i na Aljasci primetili su značajan pad u populacijama lososa tokom prošle godine, što se pogotovo odnosi na kraljevskog lososa, jednu od najvećih i najzdravijih vrsta lososa.

Razlozi za ovaj pad verovatno su povezani sa zagrevanjem voda zbog klimatskih promena, sušama u Kaliforniji, ali i faktorima poput preteranog izlova ribe, zagađenja i bolesti.

Kako bi pomogli da se zaštiti preostala populaciju lososa, vlasti u Kaliforniji zabranile su komercijalno i rekreativno ribarenje do kraja sezone 2023. godine. Ovo je prvi put da je do ovakve zabrane došlo još od 2008. godine.

5. Brašno

Cena brašna već je porasla za 8.5 posto u odnosu na prošlu godinu, pokazuje indeks potrošačkih cena u SAD, a analitičari predviđaju da će Amerikanci i sledeće godine trpeti posledice nestašica brašna. To bi moglo da stvori dodatne probleme sa nestašicama drugih vrsta hrane, uključujući hleb, palačinke, testo za picu, keks i pekarske proizvode.

Izvor ovih problema ne leži u ruskoj invaziji na Ukrajinu, već u sušama širom SAD. Dve od tri glavne vrste žita najviše se uzgajaju u centralnim i južnim delovima Sjedinjenih Država, području koje se tokom prošle godine nosilo sa ekstremno suvim uslovima.

Stručnjaci se još uvek nadaju da će treća najveća vrsta žita koja se uzgaja u SAD ostvariti bolje rezultate, ali žetva te vrste traje od septembra do oktobra, što znači da na prave rezultate još treba čekati.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here