Prevare sa dizelom u celoj zemlji

0

Ukoliko su građani Srbije proteklih meseci na nekoj od benzinskih pumpi koje posluju van velikih sistema kupili dizel, verovatno je da je umesto tog naftnog derivata u rezervoaru završio evrodizel.

 

Rezultati prvog velikog istraživanja kvaliteta goriva u našoj zemlji koje je sprovelo Ministarstvo trgovine, pokazuju da su pojedini trgovci predeklarisali evrodizel i prodavali ga kao dizel ili čak mešali ove dve vrste benzina i tako ih nudili vozačima.

Špekulacija zvuči nelogično ako se zna da je evrodizel inače skuplje gorivo, zbog čega ispada da su ovakvim nedozvoljenim transakcijama profitirali i potrošači i prodavci. Maloprodavci tako što su ubirali ekstraprofit, a kupci tako što su po nižoj ceni dobijali gorivo boljeg kvaliteta.

Slaviša Petković, rukovodilac grupe za koordinaciju tehničkog nadzora u Ministarstvu trgovine, objašnjava da su kontrole trajale od septembra do kraja decembra, a predeklarisanja je, kako kaže, bilo najviše u Vojvodini.

"Trgovci su kupovali evrodizel iz uvoza koji je u tom trenutku koštao oko 60 dinara i prodavali ga kao dizel čija je cena u našim rafinerijama bila 80 dinara. I potom su ga prodavali kao dizel. Reč je o klasičnoj obmani potrošača“, ističe Petković.

Prema njegovim rečima, kontrolisano je 300 pumpi u celoj Srbiji od Subotice do Vranja, koje nisu u sastavu velikih sistema poput NIS-a ili OMV-a. "Na 30 benzinskih stanica uočeno je predeklarisanje naftnih derivata“, kaže Petković. O kojim pumpama je reč, za sada nije moguće saznati jer takvi podaci, kako kažu naši sagovornici, nisu dostupni javnosti sve dok sud ne bude doneo odluku o eventualnoj protivzakonitoj delatnosti.

Koju god da uzmete isto je gorivo

Jedna pumpa u centru Beograda je na nesvakidašnji način podvaljivala kupcima. Naime, imala je samo jedan rezervoar, a dva točiona mesta, sa kojih su vozači verovali da toče dizel i evrodizel.

 

"Za koju god bi se vrstu goriva odlučili, sipali bi isti benzin. Čim je to utvrđeno zatvorili smo tu pumpu i posle uklanjanja ovakvih nepravilnosti, ponovo je počela sa radom, a postupak je u toku“, kažu u inspekciji Ministarstva trgovine.

U tom ministarstvu objašnjavaju i da su na pomenutih tridesetak pumpi potrošače varani uglavnom na dva načina.

"Osim što je bilo predeklarisanja evro dizela u dizel, često smo nailazili i na one koji su mešali ove dve vrste goriva i tako ih prodavali“, objašnjavaju u tržišnoj inspekciji i dodaju da je mešavina evrodizela i dizela prodavana na polovini pumpi na kojima su uočeni nedostaci.

"U Nišu je, na primer, pronađeno pola miliona litara takvog mešanog benzina, u Leskovcu isto toliko, a slično je bilo i na pojedinim pumpama u Novom Sadu i Kikindi“, kažu iz Ministarstva trgovine.

"Zanimljivo je i da većina trgovaca nije smatrala da radi bilo šta loše“, naglašavaju inspektori, procenjujući da je u rezervoarima građana završilo oko pet miliona litara predeklarisanog benzina.

Oni dodaju i da su protiv svih koji su prodavali benzin pod drugim nazivom ili su mešali dve vrste derivata podnete prijave za privredni prestup, ali i zahtevi za kažnjavanje zbog kršenja odredbi Zakona o zaštiti potrošača. Na sudu je da o tome presudi, kažu u Ministarstvu trgovine, a kazne za kršenje ovog propisa kreću se i do tri miliona dinara.

"Osim toga, sudu smo predložili i da onima koji su poslovali obmanjujući potrošače oduzme kompletnu zaradu ostvarenu prodajom takvog benzina. Procenjujemo da je reč o 30 miliona dinara. Da li će tako i biti, i to zavisi od suda“, kaže Petković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here