Z. Mirković
PLATA JE KNAP: Radomir Raca Milosavljević

Prošlu nedelju u Austriji obeležio je ogroman skok cene goriva na benzinskim pumpama, što je šokiralo vozače. Za sada, cene prehrambenih proizvoda nisu drastično skočile, ali su primetna manja povećanja. Cene skaču zbog ukrajinske krize i život od plate postaje sve teži, a novčanik je svaki dan sve tanji, kažu naši građani koji žive i rade u Austriji.

Prema rečima Jelene Konjikovac, zaposlene na jednoj većoj bečkoj pumpi, cene goriva su kod njih prethodnih dana oscilirale, od 2,59 evra za litar, do 2,02 evra po litru dizela. Ona pojašnjava da je zakonski regulisano i omogućeno pumpama da svakog dana u podne odrede cene, a onda u naredna 24 sata ne smeju da ih povećavaju, odnosno cene mogu samo da budu niže.

– Kako će se dalje situacija odvijati, to niko ne može ni da predvidi, niti da zna. Vladamo se i mi ovde onako kako se ponašaju svi u svetu – kaže Jelena.

Povećanje cene goriva udar je na džep svih koji voze, a posebno su pogođeni taksisti, a jedan od njih, Radomir Raca Milosavljević kaže da situacija uopšte nije laka, ali da oni moraju da rade svoj posao i voze.

– Kakva god da je cena – moramo da točimo gorivo. Kupovao sam ovih dana i ono najskuplje i po srednjim cenama, mi bez goriva ne možemo da radimo – rekao je on.

Kaže i da taksisti preko svoje centrale dobijaju spisak benzinskih pumpi sa jeftinijim gorivom, što je za sada jedini vid pomoći, a na pitanje šta bi država mogla da uradi kako bi im olakšala situaciju, on kaže da je “to pitanje od milion dolara”.

– Država verovatno ima instrumente da nešto uradi, ali se to čeka – rekao je.

Milosavljević dodaje da taksisti moraju da imaju budućnost, jer ne mogu tek tako da “nestanu” zbog ove krize, a kako će to izgledati u praksi, tek će se videti.

Navodi da i sam oseća poskupljenja, ne samo goriva, već i hrane, ali da – mora da se živi.

– Moramo da kupimo šta nam treba, da platimo gas i struju… Da li može da se živi od plate? Uvek knap, ali može – kaže ovaj bečki taksista.

NEPREDVIDIVA SITUACIJA: Jelena Konjikovac

Vikend doneo smirenje

Rast cene nafte na svetskim tržištima poremetio je i odnos dizela i benzina, jer je dizel do sada na pumpama u Austriji uvek bio jeftiniji, zbog manjeg poreza. Tako je cena benzina i dizela dostigla najpre dva evra po litru, što je već bila granica za koju se verovalo da je vrhunac poskupljenja usled dešavanja u Ukrajini. Međutim, cena je potom nastavila da raste, pa je za samo jedan dan cena na benzinskim pumpama “skočila” za 40 centi po litru, i to dva puta zaredom. Najpre je dostignuta cena od 2,5 evra, a potom i tri evra za litar na pojedinim pumpama u Austriji.

Za vikend se cena naftnih derivata smirila i stabilizovala, ali na visokom nivou, pa dizel košta nešto više od dva evra po litru, dok se benzin može naći i za manje od dva evra.