Tanjug
Analena Berbok

Diplomata i bivši ambasador Srbije u Berlinu i Londonu Ognjen Pribićević podsetio je, u osvrtu na posetu ministarke spoljnih poslova Nemačke Analene Berbok, da ona dolazi iz stranke Zelenih koji su u kampanji imali veći senzibilitet prema zahtevima Prištine u odnosu na Beograda.

Ocenjujući posetu ministarke Berbok Prištini, Pribićević kaže da je, gde god da je išla, bila je vrlo odmerena i rezervisana, ali i podsetio da su Zeleni bliski Americi još od Joške Fišera.

– Prateći kako Amerika reaguje na glsanje Srbije u UN, izjave Stejt departmenta, rekao bih da Amerika odlazi za korak dalje u odnosu na Berbokovu, počinje da se javlja osećaj da se razmišlja o strateškom viđenju Zapadnog Balkana, posle 20 godina da je deo Evrope – kaže on.

Pribićević je napomenuo da je vrlo važno što Berobokva govori i o pravnoj državi, o ekologiji, i da je i za Srbiju važno da bude deo tog sistema vrednosti.

– Ovo su vremena kada se bitne stvari rešavaju. Ovo su vremena kada su bitne granice. Pre 15 godina svi su govorili u Evropi da granice nisu bitne. Sada su granice bitne – istakao je Pribićević.

Pribićević napominje da smo s razlogom zabrinuti, ovo je situacija koja najmanje odgovara Srbiji, zbog naše situaicije sa EU i zbog Kosova.

– Mi se upozoravamo da uskladimo svoju spoljnu politiku sa evropskom, kada je u pitanju odnos prema Rusiji. Mi moramo da upozoravamo EU da je ovo pravi momenat da se reši pitanje statusa Srbije i Zapadnog Balkana – kaže diplomata.

Berlin jeste važan ali ne kao ranije, rekao je Pribićević i dodao da se dešava rat u Evropi, sada je najjači onaj ko ima najjače oružje, to je Francuska koja ima nuklearno oružje i ima pravo veta u UN, važne su stalne članice SB, to su ključne zemlje.

– Ovo je vreme ratova, sada su važni potezi i odluke, one će važiti u narednih 20 ili 30 godina. Berlin jeste važan, ključni je faktor, ali je ovo je vreme gde su nešto važniji oni koji imaju jake vojske – naveo je Pribićević.

On je rekao je da je šefica nemačke diplomatije Analena Berbok rekla u Beogradu da vidi Srbiju u EU, ali da on očekivao za nijansu jaču poruku.

– Očekivao sam za nijansu jaču poruku, kada je u pitanju EU, ali mislim da je ona dovoljno podvukla značaj Srbije u EU, da sa tim možemo da budemo zadovoljni, ali ostaje da se i dalje diskutuje o toj temi, kada, kako, zašto – rekao je Pribićević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here