pixabay.com

Kina planira da u aprilu lansira eksperimentalnu svemirsku letelicu bez posade, kao deo šireg programa letenja koji bi omogućio da se astronauti prebacuju na buduću svemirsku stanicu, objavili su državni mediji.

Kako prenosi Rojters, svemirska letelica nove generacije trebalo bi da bude lansirana na prvi let iz provincije Hainan na jugu ostrva krajem aprila, prenela je službena novinska agencija Sinhua, pozivajući se na Kinesku svemirsku agenciju (CMSA).

Svemirska letelica se razvija za rad kineske svemirske stanice i buduća svemirska istraživanja, navodi Sinhua. Nova letelica biće veća od trenutne kineske svemirske letelice u Šenžuu i takođe će moći da koristi više puta, prenela je novinska agencija.

– Misija će testirati ključne tehnologije novog svemirskog broda, kao što su kontrola njegovog ponovnog ulaska u atmosferu, toplotni oklop i tehnologija za vraćanje – rekao je Jang King, dizajner svemirskog broda na Kineskoj akademiji za svemirsku tehnologiju.

Misija će postaviti temelje razvoja prevoza budućih astronauta do kineske svemirske stanice, dodao je Jang.

Sa dužinom od 8,8 metara i uzletnom težinom od 21,6 tona, svemirski brod će moći da preveze šest astronauta, što je više od maksimalnog kapaciteta Šenzoua, koji prevozi tri osobe.

Cilj Kine je da dovrši naseljenu svemirsku stanicu oko 2022. godine.

Svemirska istraživanja, inače, postala su glavni prioritet Kine poslednjih godina, jer pokušava da sustigne Rusiju i SAD i postane glavna svemirska sila do 2030. godine.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime