ATA Images
Aurelija Tijere Čaplin

Glumica i igračica Aurelija Tijere Čaplin, unuka čuvenog filmskog glumca i reditelja Čarlija Čaplina, učestvovaće na 21. Beogradskom festivalu igre u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, gde će izvesti predstavu “Zvona i čini”, koju je osmislila i režirala njena majka Viktorija Tijere Čaplin.

Novo, 21. izdanje BFI biće održano od 7. marta do 10. aprila 2024. godine u Beogradu i Novom Sadu, a Aurelija Tijere Čaplin kaže:

– Baš se radujem što ću igrati u Beogradu. Videla sam pozorište u kojem ćemo nastupiti. Jedva čekam. Biće to naš prvi nastup u Beogradu, nadam se ne i poslednji – izjavila je na konferenciji za novinare u Nacionalnoj fondaciji za igru Aurelija Tijere Čaplin, koja će nastupiti 22. marta u JDP.

Predstavu “Zvona i čini” izvodi s poznatim američkim igračem Džejmijem Martinezom. Koreografi su Armando Santin i Viktorija Tijere Čaplin, ćerka Čaplina i Une O’Nil, koja je kreirala kostim i scenu.

– Teško je opisati ovu predstavu, vrlo je vizuelna, zasnovana na optičkim iluzijama, donosi niz iznenađenja. Za mene je najlepše da publika ne zna mnogo o sadržaju unapred i da otkriva stvari u momentu kada se dešavaju na sceni – rekla je Aurelija Tijere Čaplin, dodajući samo da igra jednu kleptomanku.

Kako je njen slavni deda glumac i reditelj Čarli Čaplin sve prikazivao kroz humor, smeh, gegove i parodiju, pretpostavka je da je i unuka Aurelija sa majkom krenula tim stopama da sve ilustruje putem komičnosti i urnebesnih situacija, poput nekog filma i slepstik komedije.

– Prvenstveno želim da komad “Zvona i čini” bude zabavan i da s njim publika otputuje na neko drugo mesto dok traje predstava. Humor nam nije uvek nužan i obavezan, što jeste bilo kod mog dede, time se ne opterećujemo, ali volimo kada ga ima, naravno – rekla je Aurelija i onda se nadovezala na saradnju sa svojom majkom Viktorijom.

– Istina, naša saradnja ume biti nekad prava eksplozija, mogla bi da bude i noćna mora, ali nas dve dobro funkcionišemo. Pre svega, izuzetno volim i cenim stvaralaštvo svoje majke.

Nemirna i poetska mašta

U velikoj ekipi je i menadžerka turneje Virdžinija Forlani, a svetska premijera ove predstave od 75 minuta je bila 2018. godine na “Spoleto Festival dei 2Mondi”
u produkciji Viktorije Tijere Čaplin i trupe “Encore Un Tour”. Kako svetski mediji pišu, “elegantna i eterična, Aurelija u ovom delu otvara vrata svoje nemirne i poetske mašte, te igrajući sa svojim partnerom, svestrana umetnica osvaja nepoznate teritorije gde su magija, nadrealnost i humor uobičajeni, sve dok se iznenada ne nađe u nemilosti predmeta koje pokušava da prigrabi”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here