B. Rankov Gošin
Bilo puno posetilaca na štandu: Predstavnici TO RS i Banje Vrućice

Na najvećem sajmu turizma u Bavarskoj, koji je održan u Minhenu, štand je imala i Republika Srpska. Kakvim sve turističkim potencijalima raspolaže Srpska, tek otkrivaju kako naši ljudi tako i Nemci. U pitomim dolinama reka može se doživeti jedinstveni noćni rafting na Vrbasu, ribolov na čistoj reci Sani ili mediteranska klima u dolini Trebišnjice. Poseban razvoj postiže i banjski turizam, što je predstavljeno i na ovom štandu.

Aleksandar Radošević, izvršni direktor Banje Vrućice, navodi da se u okviru štanda Turističke organizacije Republike Srpske koji predstavlja njenu celokupnu ponudu, predstavila i Banja Vrućica.

– To je najveći banjski kompleks u RS, nalazi se dva kilometara od Teslića, 90 od Banjaluke i 270 od Beograda. Od Minhena smo udaljeni 850 kilometra od čega se 820 može ići auto-putem, a avionom se s aerodroma Memingen može dva puta nedeljno leteti do Banjaluke, dva puta do Tuzle, od koje smo udaljeni isto kao i od Banjaluke. Ove linije znatno olakšavaju dolazak gostiju sa područja Bavarske.

Radošević ističe da je značajno što na sajmu imaju mogućnost da se predstave zemljacima, građanima Republike Srpske i Srbije.

– U Generalnom konzulatu BiH smo toplo primljeni, a već prvog dana sajma je bilo puno interesovanja. Ono što privlači Nemce da posete naše krajeve je pre svega predivna priroda. Banja Vrućica je okružena prirodom, a to im je veoma važno. Osim toga zainteresovani su i za zdravstvene programe – naglasio je Radošević.

Veliki sajam turizma se 7. marta otvara i u Berlinu, pa će i naši zemljaci koji žive u prestonici Nemačke, imati mogućnost da se upoznaju sa turističkim potencijalima Srpske.