Tanjug/AP
Predsednik Kine Si Đinping

Predstojeća poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Francuskoj, Srbiji i Mađarskoj prva je poseta šefa kineske države Evropi u poslednjih pet godina i od velikog je značaja za promovisanje opšteg razvoja odnosa Kine sa te tri zemlje ali i celom Evropom, izjavio je u Pekingu portparol Minsitarstva spoljnih poslova Kine Lin Đijan.

Posle njave da će na poziv francuskog predsednika Emanuela Makrona, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i mađarskog premijera Viktora Orbana, predsednik Kine Si Đinping od 5. do 10. maja posetiti te tri zemlje, Lin je ocenio da će ta poseta dati novi podsticaj jačanju mira širom sveta, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Srbija je prvi sveobuhvatni strateški partner Kine u centralnoj i istočnoj Evropi, a dve zemlje imaju duboko čelično prijateljstvo, rečeno je u Pekingu.

Čelično prijateljstvo sa Srbijom

Poslednjih godina, pod strateškim vođstvom Si Đinpinga i predsednika Aleksandra Vučića, odnosi Kine i Srbije su održavani na visokom nivou, dve strane čvrsto podržavaju međusobne suštinske interese i velike zabrinutosti, dve zemlje imaju snažno političko međusobno poverenje, ostvarile su plodne rezultate u visokokvalitetnoj saradnji „Pojasa i puta“ i blisko koordinisale u multilateralnoj oblasti, naveo je Lin.

Svestrani razvoj kinesko-srpskih odnosa, dodao je, odgovara fundamentalnim i dugoročnim interesima dve zemlje i njihovih naroda, doprinosi održavanju međunarodne pravednosti i pravde i doprinosi regionalnom i svetskom miru i stabilnosti.

Tokom posete, Si Đinping će detaljno razmeniti mišljenja sa predsednikom Vučićem o odnosima Kine i Srbije i međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa, razmotriti načine za unapređivanje pozicioniranja odnosa Kine i Srbije i zacrtati kurs budućeg razvoja bilateralnih odnosa.

Kina očekuje saradnju sa Srbijom kako bi ovu posetu iskoristila kao priliku za dalju konsolidaciju čeličnog prijateljstva dve zemlje, produbljivanje političkog međusobnog poverenja, proširenje praktične saradnje, otvaranje novog poglavlja u istoriji odnosa između Kine i Srbije i davanje novog i većeg doprinosa izgradnji zajednice sa zajedničkom budućnošću čovečanstva, rekao je Lin.

Prijateljstvo i sa Mađarskom

Tokom posete Mađarskoj, Si će se odvojeno sastati sa predsednikom Tamašom Šuljokom i premijerom Viktorom Orbanom, kako bi detaljno razmenili mišljenja o kinesko-mađarskim odnosima i pitanjima od zajedničkog interesa.

Uz podsećanje da se ove godine obeležava 75. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa Kine i Mađarske u Pekingu se očekuje da će Sijeva poseta podići bilateralne odnose na novi nivo, otvoriti novo poglavlje u kinesko-mađarskoj prijateljskoj saradnji, dati novi podsticaj razvoju odnosa Kine i EU i uvesti više stabilnosti i pozitivne energije u nemirni svet.

Prvo susret sa Makronom

Posetu Evropi Si počinje u Francuskoj koja je prva velika zapadna zemlja koja je uspostavila diplomatske odnose na nivou ambasadora sa Kinom.

Kinesko-francuski odnosi su dugo bili na čelu kinesko-zapadnih odnosa. Poslednjih godina, pod strateškim vođstvom Si Đinpinga i predsednika Makrona, odnosi Kine i Francuske održavaju dobar zamah razvoja, uz plodnu stratešku komunikaciju, plodnu praktičnu saradnju, dubinsku razmenu među ljudima i u kulturi, kao i dobru komunikaciju i saradnju u međunarodnim i regionalnim poslovima, ocenjeno je u Pekingu, rekao je Lin.

Tokom posete, Si Đinping će razgovarati sa predsednikom Makronom i imati detaljnu razmenu mišljenja o odnosima Kine i Francuske, Kine i EU, kao i o međunarodnim i regionalnim pitanjima koja su od zajedničkog interesa.

Kina se raduje saradnji sa francuskom stranom kako bi ovu posetu iskoristila kao priliku da održava lepu tradiciju i aktivno se suočava sa budućnošću, dodatno konsoliduje političko međusobno poverenje, pojača solidarnost i saradnju, unapređuje sveobuhvatno strateško partnerstvo Kine i Francuske na novi nivo, ubrizga novi podsticaj u čvrst i stabilan razvoj odnosa Kine i EU i pruži novi doprinos promovisanju svetskog mira, stabilnosti, razvoja i napretka, naveo je Lin.

3 COMMENTS

  1. SRBIJA JE KONAČNO NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE…ŽIVELA EVROPSKA UKRAJINA!!!

  2. Kina vodi miroljubivu politiku dok zapad jos uvijek se bori da dominira i samo svoje interese sprovodi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here