Kosovo online
Analena Berbok

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok poručila je da se ne sme propustiti prilika da, pridruživanjem novih članica, EU postane veća i jača, a samim tim i sigurnija, dodajući da Unija ne može priuštiti da još jednom čitava generacija “sedi u čekaonici”, kao u zemljama Zapadnog Balkana.

Berbok je u saopštenju objavljenom na sajtu Kancelarije za spoljne poslove Nemačke, konstatovala da je od rata Rusije i Ukrajine proširenje EU geopolitička neophodnost.

– Političke i geografske “sive zone” na Balkanu ili na istoku EU veoma su opasne. Ne možemo sebi da priuštimo takve sive zone kao što su za Putina poziv na mešanje i destabilizaciju. Evropska unija se zalaže za slobodu, demokratiju i vladavinu prava. Kao i pre 20 godina, i danas milioni Evropljana ponovo vide priliku i obećanje da postanu građani EU. I ne možemo da priuštimo još jednom da čitavu generaciju nateramo da sedi u čekaonici EU, kao u zemljama Zapadnog Balkana. Ne smemo propustiti priliku da našu Uniju učinimo većom i jačom – a samim tim i bezbednijom. Naša Unija mira i slobode otvorena je za nove članove – navela je Berbok.

Ističe da bi pristupanje daljih zemalja Uniji bilo uspešno, mora da se obezbedi da EU ostane sposobna da preduzme mere i interno i eksterno. Kako ocenjuje, EU se mora reformisati i pripremiti za nove članice.

– Po mom mišljenju, ovo uključuje smanjenje prostora za veto u Savetu. Moramo ostati sposobni da delujemo iu budućoj Uniji koja potencijalno broji preko 35 članica. Ovo uključuje češće donošenje odluka velikom većinom, za razliku od postizanja jednoglasnosti. Čak i ako to znači da Nemačka – kao i svaka druga država članica – takođe može biti nadglasana. Moramo se odlučno baviti proširenjem i reformama – zaključila je ona.

7 COMMENTS

  1. Maki. NE u EU. 20 godina nas lazete da cemo biti primljeni i cekat cemo jos 20.ako ne i vise. Dosta obmane. Bugarska i Rumunija su vec 17 godina clanice te EU.
    A. Nas cete jos lagati. Zato Ne u EU

  2. Ovo što govori Analena Berbok je žvaka za ludaka, prijem tu Kosova u Savet Evrope preglasavanje i ako je samo teritorija, zatim rezolucija za genocid u GS UN gde je potrebno dve trećine oni su promenili da bude izglasana većinom država koje glasaju tri države glasaju Dve su za a jedna protiv i rezolucija je izglasana što je bruka za UN.Ovakvu nemačku treba rasturiti onako kako je Čerčil nameravao nakon drugog svetskog rada i da ne donosi više zla ovom svetu.

  3. СЛАВА НА ВИСИНИ БОГУ☦️
    СЛАВА ЦАРСКОЈ РУСИЈИ🇷🇺☦️🇷🇺

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here