Pexels

Sindrom iritabilnog kolona ili poznatije, nervozna creva, grupa je simptoma koji utiču na sistem organa za varenje.

Reč je o funkcionalnom poremećaju digestivnog sistema koji se manifestuje simptomima poput bolova u stomaku, nadutosti, proliva ili zatvora, a povezan je s abnormalnom osetljivošću i pokretljivošću creva.

Kako lečiti sindrom iritabilnog kolona?

Rešavanje svakog problema počinje od razumevanja njegovih uzroka. Međutim, tačan uzrok sindroma iritabilnog kolona nije poznat, no, smatra se da je povezan s kombinacijom faktora, uključujući stres, ishranu i način života, piše N1 Zagreb.

Neki od faktora koji mogu dovesti do nervoznih creva su:

 • promene u sastavu mikroflore u crevima;
 • abnormalna aktivnost crevne muskulature;
 • promene u osetljivosti crevnih nervnih završetaka;
 • prekomerna reakcija na normalnu crevnu aktivnost;
 • poremećaji kretanja hrane kroz sistem organa za varenje;
 • disfunkcija crevne barijere.

Kada dođe do nervoznih creva simptomi mogu biti različiti, no najčešće se radi o bolovima i grčevima u stomaku te pojavi nadutosti. Ističu se i poremećaji u pražnjenju creva koji mogu biti prečesti ili preretki. Moguće su i promene u izgledu stolice. Kada dođe do navedenih nuspojava koje se ponavljaju kroz duži period, trebalo bi da potražite pomoć lekara.

Nervozna creva nisu specifična bolest i ne uzrokuje trajna oštećenja creva, ali mogu značajno uticati na kvalitet života.

Prirodni lekovi za nervozna creva

Ne postoji lek za nervozna creva, ali postoje određena rešenja i namirnice koje mogu pomoći u smanjivanju simptoma. Lečenje sindroma iritabilnog kolona će biti različito kod svake osobe. Neretko lečenje uključuje promenu ishrane, dijetu i uvođenje namirnica koje se do tada nisu bile često na meniju, poput probiotika i hrane bogate vlaknima.

Neke od namirnica koje možete uvesti u svoju ishranu su:

 • probiotici – poboljšavaju ravnotežu crevnih bakterija i pomažu u smanjenju upale u crevima;
 • nana – može pomoći u smanjenju grčeva u crevima i ublažavanju bolova;
 • kurkuma – ima protivupalna svojstva koja mogu smanjiti upalu u crevima;
 • čaj od kamilice – deluje umirujuće i pomaže u smanjenju stresa i teskobe koji mogu pogoršati simptome;
 • đumbir – smanjuje upale i ublažava bol u crevima;
 • seme lana – bogato je vlaknima koja mogu pomoći u ublažavanju zatvora;
 • maslinovo ulje – ima protivupalna svojstva i može pomoći u smanjenju upale u crevima.

U nastavku donosimo namirnice koje se mogu koristiti kao prirodni lek za nervozna creva.

1. Probiotici

Probiotici su živi mikroorganizmi, najčešće bakterije, koje se uzimaju kao dodatak ishrani radi poboljšanja zdravlja. Mogu biti dobar prirodni lek za nervozna creva jer doprinose razmnožavanju korisnih bakterija u crevima smanjujući tako količinu patogenih bakterija koje mogu izazvati razne smetnje u digestivnom sistemu.

Neki probiotici mogu pomoći u održavanju crevne barijere koja sprečava prodiranje štetnih supstanci iz creva u krvotok. Osim toga, mogu poboljšati varenje hrane, što može smanjiti simptome poput zatvora i nadutosti. Ovaj prirodni lek za nervozna creva može uticati i na imuni sistem, pomažući u održavanju ravnoteže i sprečavanju raznih infekcija u crevima.

Važnost probiotika u digestivnom sistemu povezana je s njihovom sposobnošću da oblikuju crevnu mikrofloru koja podstiče zdravlje sistema organa za varenje. Kada se održava zdrava crevna mikroflora, digestivni sistem funkcioniše efikasnije i manje su šanse za razvijanje problema.

2. Čaj od nane i kamilice

Kao prirodni lek za nervozna creva se mogu koristiti razni domaći čajevi, kao što su čajevi od nane i kamilice. Svi navedeni imaju posebna svojstva koja deluju kao prirodni lek za nervozna creva.

Nana je prirodni analgetik te ima umirujuće dejstvo na nervni sistem. Kada se konzumira, nana se oslobađa u crevima i tamo deluje na receptore koji kontrolišu kontrakcije crevnih mišića. To može pomoći u smanjenju napetosti i grčeva u crevima, čime se smanjuje nelagoda i bolovi u stomaku. Čaj od mente se može koristiti i kod zatvora i kod proliva.

U slučaju zatvora, ovaj prirodni lek za nervozna creva pomaže u ublažavanju napetosti u crevima i podsticanju peristaltike, što pomaže u pokretanju procesa varenja.

U slučaju proliva, menta može pomoći u smanjenju upale i ublažavanju grčeva koji mogu biti uzrokovani prolivom.

Čaj od kamilice kao prirodni lek za nervozna creva koristi se kako bi smirio varenje. Kamilica sadrži jedinjenje zvano bisabolol koje ima antispazmodično dejstvo, što znači da može pomoći u opuštanju mišića creva i ublažavanju grčeva. To može smanjiti bolove i nelagodu povezanu s nervoznim crevima. Uz to ima i protivupalno dejstvo koje može pomoći kod smanjivanja upale u crevima. Smanjuje i simptome poput gorušice, zatvora i nadutosti.

3. Đumbir

Đumbir je koren koji se neretko koristi u azijskoj kuhinji, ali i medicini kao prirodni lek za probleme s varenjem. Ima protivupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale u crevima i ublažavanju simptoma poput bolova, grčeva i nadutosti.

Deluje tako da inhibira aktivnost enzima koji uzrokuju upalu i smanjuje stvaranje slobodnih radikala koji doprinose oštećenju crevnih ćelija. Podstiče peristaltiku creeva, što pomaže u pokretanju hrane kroz digestivni sistem i sprečavanju nakupljanja gasova i stvaranja crevnih grčeva.

Osim toga, đumbir može poboljšati apsorpciju hranjivih materija iz hrane. Takođe može imati blago laksativno dejstvo, što može pomoći kod zatvora.

4. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje ima brojne koristi za varenje te se može koristiti kao prirodni lek za nervozna creva. Ovo ulje sadrži mononezasićene masne kiseline koje su korisne za smanjenje upale u crevima. Upala u crevima inače može uzrokovati iritaciju i simptome poput bolova, grčeva i nadutosti.

Maslinovo ulje takođe sadrži antioksidanse koji mogu pomoći u sprečavanju oštećenja crevnih ćelija od slobodnih radikala. To može pomoći u smanjenju rizika od razvoja upalna i bolesti digestivnog sistema.

Osim toga, maslinovo ulje deluje kao blagi laksativ koji može pomoći u regulisanju varenja i sprečavanju zatvora. Takođe može pomoći u smanjenju simptoma gorušice i poboljšanju apsorpcije hranjivih materija iz hrane.

5. Kurkuma

Kurkuma je praškasti začin intenzivne žute ili narandžaste boje koji se koristi u kuhinjama širom sveta. Ima blagotvorna svojstva za zdravlje digestivnog sistema te se može koristiti kao prirodni lek za nervozna creva.

Kurkuma sadrži aktivno jedinjenje kurkumin koje ima protivupalna svojstva te može pomoći u smanjenju upale u crevima. Smanjuje nadutost i grčeve, a može smanjiti i gorušicu.

Uz to podstiče proizvodnju žuči koja pomaže u probavi masti i apsorpciji hranjivih materija iz hrane. Takođe sadrži i antioksidanse koji mogu pomoći u sprečavanju oštećenja crevnih ćelija što smanjuje rizik od pojave upalnih procesa koji onda uzrokuju neprijatne simptome.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here