Pexels

U ovo doba godine, sigurni smo da bi svi želeli da znaju nekoliko prirodnih načina za ublažavanje simptoma sezonske prehlade, ubrzanje oporavka i otklanjanje curenja iz nosa i začepljenog nosa bez pomoći lekova.

Donosimo vam nekoliko prirodnih preparata koji će vam pomoći da se izborite sa prehladom…

Čaj od đumbira

Nadaleko poznat po svojim antiinflamatornim i pročišćavajućim svojstvima, đumbir je odličan lek za prehladu. Sve što vam je potrebno za ovaj čaj je 1 litar ključale vode, narendani svež đumbir (6 kašika), med (1 kašika) i sok od pola limuna. Ukusno i veoma korisno!

Parni šator od eukaliptusa

Parni šatori su jedan od poznatih široko korišćenih narodnih lekova širom sveta. Prokuvajte mali lonac vode, dodajte 5-10 kapi esencijalnog ulja eukaliptusa (snažan dekongestiv koristan kod prehlade i upale sinusa) i udišite paru sa peškirom preko glave da biste napravili parni šator.

Beli luk i limun

Posle đumbira i eukaliptusa, prelazimo na sledeći dekongestiv koji će ublažiti upaljenu sluzokožu i očistiti nosne prolaze – beli luk. Čen belog luka sitno iseckajte, pomešajte sa sokom od pola limuna i stavite smesu u čašu vrele vode. Zatim dodajte kašičicu meda.

Sirup od luka

Odličan prirodni lek ako vam prehladu pogorša kašalj. Stavite nekoliko kriški u staklenu posudu, dodajte med i ostavite nekoliko sati. Dobijeni sirup kombinuje antibakterijska i antiinflamatorna svojstva luka sa prirodnim svojstvima meda za ublažavanje kašlja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here