pixabay.com

Crna zova se pokazala kao izuzetno korisna biljka koja pruža raznovrsne zdravstvene koristi i neizostavni je deo prirodne terapije protiv različitih oboljenja.

Crna zova, biljka koja se već vekovima koristi u medicinske svrhe, ponovo je dobila pažnju zbog svojih lekovitih svojstava u borbi protiv prehlade i infekcija. Ova biljka, poznata po bogatstvu antioksidanata i antiinflamatornih svojstava, postala je ključni saveznik u očuvanju zdravlja, posebno tokom zimske sezone virusa.

Istorija i rasprostranjenost

Crna zova, poznata kao Sambucus nigra, ima dugu istoriju korišćenja u Grčkoj, Skandinaviji, Portugalu i Maroku. Ova biljka, čije su bobice bogate vitaminom C, postala je ključni deo narodne medicine za lečenje različitih oboljenja, uključujući groznicu, reumatizam i infekcije, piše Health.com.

Zdravstvene prednosti

Crna zova se ističe svojim značajnim zdravstvenim dobrobitima. Bobice zove, koje su pune vitamina C, pružaju podršku imunološkom sistemu, štiteći organizam od bolesti i olakšavajući oporavak mišića. Takođe, antioksidativna svojstva crne zove, uključujući protokatehuinsku i hlorogensku kiselinu, pomažu u smanjenju upale i oksidativnog oštećenja, čime se podržava zdravlje srca i smanjuje stres.

Zaštita disajnih puteva i pluća

Studije sugerišu da flavonoidi poput kvercetina u crnoj zovi podržavaju funkciju pluća, što može biti posebno korisno za osobe sa astmom i hroničnom opstruktivnom bolešću pluća. Iako su potrebna dalja istraživanja, crna zova pokazuje potencijal u ublažavanju simptoma bolesti pluća.

Ostale zdravstvene koristi od crne zove

Crna zova igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja creva, jer poboljšava probavu prebioticima. Takođe pomaže u kontroli šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom, pruža olakšanje od bola u grlu i kašlja, te podržava zdravlje kože putem antioksidanasa koji smanjuju oksidativna oštećenja.

Upozorenje

Važno je napomenuti da sirove bobice zove treba kuvati pre konzumiranja kako bi se eliminisao rizik od trovanja cijanidom. Toksična svojstva nestaju kuvanjem na 80 stepeni Celzijusa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here