Tanjug

Generalni direktor Telekom Srbija Vladimir Lučić je rekao da očekuje da predstavnici međunarodne zajednice utiču na prištinsku administraciju i Agenciju za zaštitu konkurencije da se obustavi postupak protiv MTS-a, kao i da ova kompanija dobije treću licencu.

Sudski spor

On je novinarima u Prištini objasnio da sastancima sa predstavnicima ambasada i međunarodnih misija u tom gradu pokušava da otkloni pritisak administracije na MTS d.o.o. na KiM.

– Ovde sam ovog i sledećeg ponedeljka zato što je bilo teško sve sastanke staviti u jedan dan. Cilj je da pomognemo našoj ćerki kompaniji da se taj pritisak koji vrši prištinska administracija, jednom reši – rekao je Lučić.

Tzv. AKK kaznila je preduzeće MTS, ogranak Telekoma na KiM sa više od 1,5 milion evra za navodno nezakonito preuzimanje kablovskog operatera, što je bio i razlog sastanaka predstavnika MTS-a i međunarodne zajednice u Prištni.

– Pokrenuli smo sudski spor i tražimo od Agencije da obustavi taj postupak do daljeg, dok se ne reši sudski spor i da se nama konačno da treća licenca – naveo je Lučić.

Istakao je da želi da ukaže da AKK ne poštuje ni lokalne zakone.

– Iza toga se ne krije samo novčana kazna, već i pokušaj da se sa ta četiri kablovska operatera, koje smo spojili 2019, izvrši revizija po novom zakonu koji su namerno promenili zbog nas. Želimo da ukažemo da Agencija ne poštuje lokalne zakone, da se tumače kada je reč o srpskoj kompaniji na jedan način, a kod drugih na drugi način – objasnio je on.

Ispit za međunarodnu zajednicu

Cilj je, kako je naglasio, da se dodatno pomogne ćerki kompaniji koja posluje na KiM da se reši taj pritisak prištinske administracije.

– Bili ste svedoci pokušaja u avgustu da se isključi naša kompanija, a uspeli smo da ga, uz podršku međunarodne zajednice, uspešno rešimo. Pritisak se i dalje nastavlja. Oni, više svesni da ne mogu da isključe našu kompaniju, probaju da je ograniče i da joj otežaju rad – kazao je on.

Lučić je rekao da kompanija ima privremenu dozvolu.

– Tender za treću licencu trebalo da bude već raspisan davno ali nije zato što se zna da ćemo mi pobediti. Mi već imamo problem mobilne telefonije, mi imamo ograničen broj baznih stanica. Čak i u srpskim delovima građani osećaju to – objasnio je on.

Dodao je da je sada na ispitu međunarodna zajednica.

– Ako oni dozvole da prištinska administracija na ovaj način tumači zakone koje su oni doneli, sprečavajući najveću srpsku kompaniju da ovde posluje, a zna se koliko smo mi bitni, ne samo zato što imamo 250 zaposlenih, nego i što pružamo internet za 30.000 domaćinstava i TV, šta da očekuju neke druge srpske kompanije – rekao je Lučić i izrazio nadu da će međunarodna zajednica razumeti i da će problem biti rešen.

Smetnja smo Kurtiju

Vladimir Lučić je rekao da je Telekom smetnja Kurtijevom režimu jer je jedan od bitnih elemenata normalnog života srpskih porodica na KiM.

– Omogućavamo internet za preko 30.000 domaćinstava, da se gledaju srpski kanali, i mobilnu telefoniju. Ograničavanje ili sprečavanje rada MTS je još jedan korak ka otežavanju života srpskog naroda na KiM, sa planom da se što više Srba istera sa te teritorije – ocenio je on.

Za TV Prva je ukazao da je rad Telekoma na KiM definisan Briselskim sporazumom i da je samim tim, napad na kompaniju, u poslednjih godinu dana, u sklopu taktike otežavanja Srbima da žive na ovoj teritoriji, Upitan da li će uredba o zabrani platnih transakcija u dinarima uticati na poslovanje Telekoma, rekao je da je odluka štetna za srpsko stanovništvo, jer su mnoge institucije prestale da funkcionišu. Ne zna, kaže, kako bi ljudi primali penzije, plate, a samim tim posredno i rad Telekoma bi bio otežan, O tome je pričao sa predstavnicima međunarodne zajednice.

Zastrašivanje radnika

Vladimir Lučić ističe da je nedopustivo zastrašivanje radnika MTS-a.

– Mi smo u decembru imali slučaj kad je jedna obična komisija Agencije za telekomunikaciju upala sa policijom sa dugim cevima u naš centar u Zvečanu i ostali su nekoliko sati. To je klasično zastrašivanje radnika i nije viđeno u evropskoj praksi – rekao je Lučić.

Izuzeće direktora AKK

Generalni direktor Telekoma je rekao da je MTS tražio izuzeće direktora tzv. agencije za zaštitu konkurencije.

– Nadam se da će, međunarodna zajednica, koja dobro zna koliko je bitno da AKK treba da bude nezavisna, stati na našu stranu i da će se rešiti ovaj problem – rekao je Lučić.