pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kosovo je potpisalo ugovor sa Turskom o kupovini 14 blindiranih vojnih vozila, od kojih su neka sa naoružanjem, potvrdili su zvanični izvori u KBS.

Novinska agencija Anadolija takođe je izvestila da će prvi izvoz turskih oklopnih vozila tipa “Vuran”, proizvedenih u saradnji sa odbrambenim firmama u Turskoj, stići na Kosovo.

Prema izvorima iz Kosovskih bezbednosnih snaga, na koje se poziva Radio Slobodna Evropa, KBS je ranije ugovorio kupovinu četiri vozila tipa “Vuran” sa vučom 4×4, dok je ostalih deset iste kompanije, ali tipa “Kirpi”, opremljeno naoružanjem.

– Sva ova oklopna vozila su multifunkcionalna. Očekuje se da će neka od njih stići na Kosovo početkom sledeće godine – rekao je izvor iz KBS.

Ekspert za bezbednosna pitanja, Nuredin Ibiši, bivši poslanik u Skupštini Kosova, kaže za Radio Slobodna Evropa da se u skladu sa fazama transformacije KBS sprovodi obuka i obrazovanje osoblja u okviru ovih snaga, kao i da se gradi njihov tehnički kapacitet.

Prema njegovim rečima, Vlada Kosova uspela je da isplanira za 2020., 2021. i 2022. godinu povećanje budžeta za KBS, koje stvara mogućnosti za investiranje.

Budžet određen za KBS u 2021. godini je 67 miliona evra, dok se Vlada Kosova obavezala da će 2022. godine dodeliti više od 100 miliona evra KBS-u.

– Investicije u oružane snage iznose oko 1 odsto bruto domaćeg proizvoda ili BDP-a, što je donekle dobro, ali nedovoljno u poređenju sa nekim zemljama u regionu, koje su premašile dva odsto bruto domaćeg proizvoda. Dakle, reč je o nekim zemljama u regionu, koje su napravile ravnotežu u odnosu na sopstvene kapacitete, kako u pogledu teritorije, stanovništva, tako i rizika od pretnji koje su realne u regionu, posebno govorim o Srbiji – rekao je Ibiši.

Izvor Radija Slobodna Evropa iz KBS-a rekao je da KBS dobija od Turske oko 100 miliona turskih lira (9,7 miliona evra) godišnje kao donaciju, kojom se ugovara kupovina vojne opreme takođe iz Turske.

Turska obezbeđuje vojnu opremu KBS-u na osnovu zahteva KBS za vrstu opreme, dok sve ostale postupke obavlja turska država.

Na ovaj način obezbeđeno je 14 oklopnih vozila tipa “Vuran” i “Kirpi”.

Ranije, Turska je donirala oklopna vozila “Kobra”.

Osim Turske, KBS su do sada nabavljale različitu vojnu opremu iz SAD, Nemačke, Velike Britanije, ali i iz drugih zemalja, koje su deo NATO saveza.

Izvor Radija Slobodna Evropa iz KBS-a potvrdio je da će početkom avgusta Kosovske bezbednosne snage dobiti još 50 oklopnih vozila tipa “Hamvi”, kao donaciju Sjedinjenih Američkih Država.

4 COMMENTS

  1. Sta radi nasa vlast? Idu tamo tlace vreme a ovi polako se polako pune arsenale? Govore svakakve gluposti! Ako ste mogli da ubedite neke zemlje da povuku priznjanje, a nemozete da ubedite zemlje o nekim drugim stvarima sto se Kosova tice! Uzas, koje politicare imamo

  2. Naoružavamo se, Srbija je pretnja ovo je vic Vuran” sa vučom 4×4, dok je ostalih deset iste kompanije
    Ovo je dzip samo sto su blindiranih vozilo, to nije tenk ili primer borbeni avion

    To je za bezbedne snage kao policiju
    Ako misle stime u rat bez oruzije to je toliko glupo da kazu kupujemo oruzije kao kad kupis palicu i sa palicu hoces da unistis tenk

    Srbija ima najacu vojsku samo grcka moze da se meri sa srbiju cak ni rumunija nemoze jer tanje bila da tenkovi avionihelicopteri samo postoje na papiru ali nisu upotrebo jer rumumija nije imala dovoljno pare da ih drzi u borbenu gotovost

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here