SPC
PORUŠENI SPOMENICI: Prave put preko groblja

Na prostoru Kosova i Metohije od 1999. do danas je uništeno oko 100.000 srpskih spomenika, a uništavanje grobalja je deo konačnog obračuna sa Srbima – kaže novinar i književnik Živojin Rakočević, komentarišiću poslednji slučaj u Mikronaselju u severnom delu Kosovske Mitrovice, gde je zahvaljujući protestu Srba zaustavljeno prekopavanje starog groblja uz crkvu Svetog Dimitrija.

Reč je o groblju koje je staro najmanje 300 godina, u koje je pre nekoliko dana ušla teška mehanizacija i probijajući put počupala ne samo kamene nadgrobne ploče već je, uklanjajući zemlju, na sve strane razbacala kosti Srba koji su tu sahranjeni. Zamenik tzv. kosovske policije za region sever Veton Eljšani je nakon protesta Srba rekao da će se radovi obustavi dok tužilaštvo ne utvrdi činjenice.

Razmere zla

Uništavanje grobalja je, kaže Rakočević, deo konačnog obračuna sa Srbima. On navodi da kada se ruši groblje, gotovo u centru grada, onda se ne može ni zamisliti šta se desilo sa stotinama grobalja po selima i gradovima iz kojih su Srbi proterani ili su u njima živeli u prošlosti.

– Udarićemo vas tamo gde najviše boli! To su deca, crkve i groblja – objašnjava naš sagovornik i ukazuje da svaki put kada se na KiM povećaju tenzije, usledi poruka Srbima.

Rakočević objašnjava da su srpska groblja toliko postradala svuda na KiM, da su potrebne čitave institucije da shvatimo šta se dešava.

– Na osnovu istraživanja profesorke Mitre Reljić, koje traje već dve decenije, uništeno je oko 100.000 spomenika. Reč je o spomenicima od srednjeg veka do danas, a proces uništavanja traje neprekidno. Ličnu arhivu sam pravio od NATO bombardovanja grobalja u Prištini 1999. do nedavnog skrnavljenja groblja u Peći i mogu da kažem da se razmere zla koje nas je zadesilo najpotpunije vide na grobljima – ističe Rakočević.

Krivična prijava

Zbog nesvakidašnjeg skandala, bivši predsednik Apelacionog suda u Severnoj Mitrovici Nikola Kabašić podneo je, u ime nekoliko desetina građana, krivičnu prijavu protiv NN lica. Kaže da ovde nije reč o političkom već pitanju kako treba da se gradi suživot Srba i Albanaca.

– Groblje je jasno obeleženo, tu ima više od 30 nadgrobnih spomenika. Stari su od nekoliko decenija do nekoliko stotina godina. Tu su sahranjivani građani mesta Suvi Do i Kosovske Mitrovice do 60-ih godina prošlog veka. Groblje je jasno obeleženo i tu ne može ni po kojim zakonima da se pravi put – objašnjava Kabašić.

Eparhija raško-prizrenska SPC je saopštila da je sa “dubokim zaprepašćenjem primila vest o još jednom skrnavljenju pravoslavnog groblja na području KiM” i da nekažnjeno skrnavljenje grobova pravoslavnih vernika na tzv. Kosovu traje intenzivno 24 godine.

– Slike kostiju i nadgrobnih spomenika preko kojih bez ikakvog straha prelaze kamioni radi izgradnje puta, upotpunjavaju opštu sliku stanja u kom se srpski narod i SPC nalaze.

Granica ljudskosti

Nikola Kabašić kaže da nije želeo da od ovoga pravi političko pitanje. – Ovo je pravno i civilizacijsko pitanje, granica ljudskosti gde se dele ljudi i neljudi. Hoćemo li da živimo kao normalan svet, hoćemo li da gradimo neke odnose i suživot uz međusobno poštovanje? Aljbin Kurti se stalno poziva na pravnu državu. Evo zvanično smo podneli krivičnu prijavu da vidimo kako ovaj sistem funkcioniše – kaže Kabašić.

Zatiranje tragova

Ovakvo ponašanje, kako navodi Eparhija raško-prizrenska SPC, jasno pokazuje da je reč o namernoj kriminalizaciji i proterivanju Srba i SPC i zatiranju tragova njihovog vekovnog postojanja na ovim prostorima.

– Pozivamo međunarodnu zajednicu da iskoristi svoj uticaj da bi došlo do hitne deeskalacije situacije. Više je nego potrebno raditi na zaštiti našeg naroda i SPC i njenog kulturnog i verskog nasleđa – kažu oni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here