Tanjug

Profesor Univerziteta Jejl Džejms Silk upozorio kosovskog premijera Avdulaha Hotija da bi Kosovo moglo da bude predmet interesovanja specijalnog izvestioca UN.

Naime, Kosovo bi se moglo naći na stolu izvestioca UN za položaj branilaca ljudskih prava, zbog najave proterivanja advokata za ljudska prava Tienmu Ma.

Silk je u pismu koje je uputio Hotiju, ali i američkom ambasadoru u Prištini Filipu Kosnetu i američkom ambasadoru za Zapadni Balkan Metjuu Palmeru, naveo da je bio zabrinut kada je saznao za napore kosovskle vlade da protera Ma sa Kosova, naročito što se sve to događalo tokom pandemije virusa Covid-19, piše prištinska Koha.

– Ovo ponašanje, koje se može videti samo kao pokušaj da se osveti advokatu za ljudska prava, jednostavno zato što je uradio svoj pravilan i važan posao, ali takođe jasno krši Deklaraciju UN-a o braniocima ljudskih prava. Takve zloupotrebe čine osnovu za istragu kosovskih postupaka od strane specijalnog izvestioca UN-a za položaj branilaca ljudskih prava – napisao je Silk.

Silk, koji kaže da Maa poznaje 11 godina, ocenio je postupke vlasti u Prištini kao osvetu jer je Ma radio na slučaju deportacije turskih državljana, poznatih kao “gulenisti”.

Kako je rekao, vlada u Prištini koristi neprimerene političke razloge i preti nasilnim proterivanjem Ma.

– Molim vas da garantujete sigurnost Ma i da vaša vlada ne preduzme korake da ga deportuje. Molim vas i da vaša vlada preispita svoju neprimerenu i štetnu odluku pre nego što ovo pitanje postane uzrok međunarodne sramote za Kosovo i pre nego što dodatno našteti Ma – napisao je Silk.

Tien Ma je američki državljanin rođen u Kaliforniji, koji je radio na sastavljanju izveštaja parlamentarne istražne komisije u vezi sa deportacijom šest turskih državljana i u kome se navodi čak 31 kršenje tokom postupka deportacije turskih državljana.

Ma je bio i savetnik bivšeg kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

Advokat Ma Tome Gaši rekao je da odluka o proterivanju njegovog klijenta još nije stupila na snagu.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here